Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velký policejní zátah v centru Plzně! QAP.CZ byl u toho! FOTKY!

10.07.2013 21:48

Velký policejní zátah v centru Plzně proběhl ve středu 10. července odpoledne. Během akce byli kontrolováni hlavně bezdomovci a narkomani. Přinášíme fotoreportáž!

policejni zatah plzen (30)

Ve středu 10. července se centrum města hemžilo policisty. Probíhal další velký zátah v Plzni! Při něm policistům pomáhal i policejní pes cvičený speciálně na drogy. QAP.CZ byl u toho. Přinášíme info a fotky!

Cílem je "Špekpark" a další prostranství v centru....

Po instruktáři na Městském ředitelství se čtyři desítky policistů vydaly na kontrolu do centra. S policisty šli na zátah i policejní šéf Pavel Krákora a starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach. Kontrolovali se všechny lokality v centru, kde se pravidelně vyskytují skupiny lidí jako jsou bezdomovci, narkomani apod. "V této lokalitě dochází ke kumulaci osob, které překupují omamné psychotropní látky a následně je zde konzumují," potvrzuje ředitel Městského ředitelství policie v Plzni Pavel Krákora.

"Vypadněte," křičí Slovenka....

Zkontrolovány jsou všechny "podezřelé" osoby v lokalitě."Já si to neprrejem, nefotte me. Vypadnete!" křičí špatnou češtinou zhruba šedesátiletá Slovenka sedící na lavičce v parku v Křižíkových sadech. Sprostými slovy zrovna nešetří. "Pane já jsem se rozved, je mi 59, já mám stan o kilometr dál, nikdo tam neni," vysvětluje zatím starostovi plzeňské trojky její kamarád bezdomovec. Když mu starosta Jiří Strobach nabídne možnost pracovat, řekne mu rovnou, že nechce. "Umím si představit, že by bezdomovci například uklízeli veřejná prostranství, ale o práci nemají zájem," potvrzuje QAPu Jiří Strobach, který se pravidelně kontrol zúčastňuje.

Další kontrolovaný bezdomovec není schopen komunikace. "Kolik jste toho vypil?," ptá se ho policista. "Tři litry vína," nesrozumitelně brblá bezdomovec, který horko těžko hledá doklady.

Policejní pes hledá drogy....

Sprostými slovy nešetří ani další kontrolovaná skupina mladíků v tzv. "Špekparku" pod muzeem. "Já ti ten foťák rozkopu," křičí na mě zhruba pětadvacetiletý mladík a policista ho musí krotit. Pak přichází na řadu policejní pes, který hledá drogy u další skupinky. Po malé chvíli pes reaguje. "Má jen buchny (špinavé stříkačky pozn. red.) a sáček od trávy," sděluje po kontrole do vysílačky policista. "Sbíram je," zamrmlá mladík na policistovu otázku, na co má stříkačky.

Akce odhalila osoby v pátrání, objevena byla marihuana

"Zatím jsme zajistili dvě osoby v pátrání a jeden výskyt drog u Plazy," říká zhruba po 40 minutách akce vedoucí oddělení Plzeň střed Tomáš Müller. Šlo o 2,9 gramů marihuany, což je kvalifikováno jako přestupek. Co držitelům drog hrozí? "Pokud jde o menší množství drog, je to kvalifikováno jako přestupek. Droga se zajistí a policií je zlikvidována. Pokuta je do výše tisíce korun," vysvětluje dál Müller.

I když taková samotná akce není spasitelná, jde hlavně o prevenci a zmapování situace. "Tyto akce děláme pravidelně, neboť jen tato pravidelná činnost přináší své úspěchy. Policie situaci pravidelně monitoruje a díky zvýšenému úsilí policejních složek a místní samosprávy dochází k eliminaci tohoto nežádoucího jednání," říká policejní šéf Krákora.

Díky akci bude možná odhalen i lupič z Plzně....

Během zátahu bylo zkontrolováno celkem 64 osob a byly vypátrány tři osoby v celostátním pátrání. Čtyři osoby bez dokladů byly předvedeny na služebnu k prokázání totožnosti. Uloženy byly také čtyři blokové pokuty za znečišťování veřejného prostranství.

Tato konkrétní akce ale měla pro policii ještě jeden velký přínos. Přinesla totiž poznatek ke ztotožnění pachatele, který se dopustil loupeže. Jak QAPu potvrdila mluvčí Hana Štefflová, jde o loupež v Plzni, z taktických důvodů ale policie nechce sdělovat další podrobnosti.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT