QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

TIP NA VÝLET: Zřícenina hradu Krasíkov a Ovčí vrch na Konstantinolázeňsku

14.04.2021 7:16     18.08.2021 11:14

Zřícenina hradu Krasíkov známá též jako Švamberk a Ovčí vrch leží na Tachovsku nedaleko obce Kokašice. Tato dvě historicky významná místa na Konstantinolázeňsku spojuje naučná stezka z roku 2005.

Krasíkov foto QAP_2

Stezka dlouhá 10 km se jmenuje Krasíkov - Ovčí vrch a začíná v Konstantinových Lázních. My vám ale doporučujeme jako výchozí místo Dvůr Krasíkov, kde můžete zaparkovat. Pokud vyrazíte s malými dětmi, nemusíte jít stezku celou, ale můžete zavítat jen ke zřícenině hradu Krasíkov a na Ovčí vrch.

Zbylý čas si pak můžete užít ve Dvoře Krasíkov, který se o tomto víkendu 17. - 18. dubna už otevírá návštěvníkům. Děti potěší určitě zvířátka v minizoo a vy si můžete vychutnat kávu nebo další občerstvení v Amálčině krámku. Více zde.

Dvur Krasikov (2)

Od dvora Krasíkov můžete vyrazit na Ovčí vrch a také k nedaleké zřícenině hradu Švamberk (od té se po stejné cestě vrátíte ke Dvoru Krasíkovu - viz mapa). Při cestě k těmto místům musíte počítat se stoupáním. Cestu ale zvládnou určitě i děti.

 

Na Ovčím vrchu (697,7 m), na místě tragické selské vzpoury, najdete barokní kapli rotundového typu a památník. Z kopce je nádherný výhled do krajiny Konstantinolázeňska a také na protější vrch se zříceninou hradu Krasíkov.

 

ovci vrch foto QAP_cz

K místu se váže důležitá historická událost. V roce 1680 se zdejší sedláci vzbouřili, nejdříve vydrancovali bezdružický zámek a poté se opevnili právě na Ovčím vrchu. Dominantou vrchu je do daleka viditelná kaple podobající se rotundě. Ta stojí na planině pod hlavním vrcholem. Pomníkem selské rebelie je kamenná mohyla stojící poblíž kaple.

 

 

 

Krasikov foto QAP

 

 

Pohled z Krasíkova

 

Z Ovčího vrchu je vidět také Krasíkov ležící na protějším kopci. Tady kdysi stával hrad Krasíkov (postaven ve 13. století), kterému se říkalo mezi lidmi také Švamberk. Pod tímto názvem je známé místo dodnes. Rod Švamberků vlastnil hrad už ve 13. století. Z hradu se zachovaly pouze zbytky vnitřního jádra. Domimantu dnes tvoří kaple sv. Máří Magdalény.

Na Hrad Krasíkov se můžete podívat z ptačí perspektivy na stránkách www.kokasice.cz - více zde.

Naučná stezka vás zavede nejen na Ovčí vrch a Krasíkov, ale také do Polžic nebo Konstantinových Lázní. Informační cedule vám přiblíží zdejší zajímavosti - přírodu, faunu, informace o staré tvrzi v obci Čeliv nebo o rodu Švamberků.

 

krasikov_naucna stezka

FOTO: QAP.cz, Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24