Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Vláda slíbila navýšení mezd v sociálních službách, kraj na ně ale nedostal peníze

12.01.2021 16:50

Ministerstvo práce a sociálních věcí prosadilo ve státním rozpočtu pro letošní rok navýšení mezd pracovníků v sociálních službách, Plzeňský kraj toto navýšení nemůže v současné době realizovat.

Krajsky urad 2

Kraj od státu dosud neobdržel ani finanční krytí mezd bez navýšené částky avizované ministerstvem. Přislíbené zvýšení mezd bude proto možné pouze tehdy, až kraj obdrží potřebné finanční prostředky od státu. „Paní ministryně Jana Maláčová avizovala, že částka na zvýšení mezd je vyjednána v rozpočtu pro sociální služby tak, aby pokryla náklady na navýšení mezd. Reálně však tyto peníze nemáme,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí Rudolf Špoták. „Částka, kterou jsme od ministerstva obdrželi, nepokryje ani současné náklady na mzdy v sociálních službách. Není pro nás reálné zvýšit pro tyto zaměstnance platy o 10 %, jak přislíbilo ministerstvo,“ doplnil.

Pokud avizovaná částka na navýšení mezd v průběhu roku přijde, Plzeňský kraj peníze přerozdělí tak, aby k navýšení došlo podle příslibu MPSV. Nyní dostal kraj o 66 mil. Kč méně než kolik potřebuje na pokrytí mzdových nákladů. "Plzeňský kraj potřebuje na pokrytí mezd, platů a odměn pracovníků v sociálních službách celkem 1 mld. 13 mil. Kč. Dotace MPSV v současné době činí 979 mil. Kč, přičemž z této částky je 32 mil. Kč alokováno na reformu psychiatrické péče. Pro sociální služby zbývá částka 947 mil. Kč," dodala mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Foto: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT