Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

V Plzni proběhne první festival dronů!

02.06.2016 7:59

První svého druhu a velká plzeňská premiéra. Tak se dá mluvit o festivalu dronů DronFest, který proběhne od pátku do soboty v areálu DEPO2015. Čtěte podrobnosti!

drony 13

Areál DEPO2015 se bude už od pátku hemžit drony. Městské centrum bezpilotních letadel DRONET, které vzniklo před několika měsíci, pořádá unikátní a v republice zatím ojedinělou akci. Festival dronů DronFest nabídme zábavu i poučení pro laickou veřejnost, pro rodiny s dětmi i technické nadšence. Chybět nebudou ani závody dronů.

Festival dronů proběhne v areálu DEPO2015 od pátku 3. června do soboty 4. června. "K vidění budou unikátní prototypy strojů, vývojářské firmy z České republiky odprezentují svou práci, uskuteční se přednášky o aplikacích pro drony, o bezpečnosti, o využití dronů, na programu budou i letecké ukázky a závod bezpilotních strojů. Zajímavý program je určen pro dospělé i děti," láká mluvčí magistrátu Eva Barborková.

"Chceme být atraktivní metropolí pro společnosti podnikající v oblasti výroby dronů a vývoje aplikací, chystáme se do této sféry výrazně investovat. Uvědomujeme si, že je současně nutné zaměřit pozornost i na veřejnost, DronFest nám tak může pomoci podchytit mladé lidi a děti a přivést je k zájmu o kybernetický průmysl i techniku obecně,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. 

K vidění bude technologie budoucnosti...

DronFest podle organizátorů představí skutečně technologii budoucnosti. "Abychom zajistili bezpečnost návštěvníků akce, nechali jsme zhotovit pro drony ‚voliéru‘, tedy zasíťovaný prostor o rozměrech 50 x 40 x 8,5 metru, v němž budou létat,“ přiblížil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Letiště pro drony bude přímo na parkovišti areálu v Cukrovarské ulici, na něm se také uskuteční závody. Ty budou v pátek probíhat ve formě kvalifikací, v sobotu se pak uskuteční závěrečná klání. Do závodu je přihloášeno celkem 35 soutěžících. V DEPO2015 pak bude probíhat veletrh firem a institucí se zaměřením na drony.

"V objektu se také uskuteční přednášky, a to například na téma drony a focení, bezpečnost létání s dronem, jak se stát profesionálním pilotem, drony a modeláři, aplikace MAIA, lokalizace dronů bez GPS a další. Program je připraven na každý den v čase od 10 do 18 hodin,“ přiblížil Tomáš Cholinský, vedoucí DRONETu.

V rámci DronFestu se představí i nejmodernějších prototypů strojů. Například Správa informačních technologií města Plzně vlastní takzvaný Flyability - Gimbal neboli chytrý dron určený pro létání uvnitř objektů. "Součástí DronFestu bude také vyhlášení soutěže v programování aplikací pro drony DronApp, do níž se přihlásilo 20 studentů do 28 let, kteří se zajímají o programování aplikací pro Android a iOS, i soutěže o nejlepší fotografii a video pořízené dronem. Top snímky půjdou do dražby, výtěžek získá Akademie nadání, nezisková organizace zaměřená na nadané děti s handicapem," uzavírá mluvčí magistrátu.

Kompletní program festivalu dronů najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství