Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Do Plzně dorazili ultras z Mnichova! Těžkooděnci tentokrát museli do akce! FOTKY!

05.11.2013 19:13     05.11.2013 20:44

Plzeň zase po čase zažila bezpečnostní opatření nejvyššího kalibru. Do Plzně dorazila i část ultras fans Bayernu Mnichov: Schickeria München a Inferno Bavarian. QAP přináší exkluzivně záběry přímo z policejního štábu i z terénu!

IMG_8286
IMG_8252IMG_8269IMG_8261IMG_8273IMG_8254IMG_8255IMG_8270IMG_8236IMG_8272IMG_8249IMG_8239IMG_8282IMG_8276IMG_8266IMG_8240IMG_8243IMG_8244IMG_8281IMG_8284IMG_8267IMG_8262IMG_8288IMG_8246IMG_8250IMG_8251IMG_8271IMG_8256IMG_8258IMG_8259IMG_8263IMG_8265IMG_8295IMG_8286IMG_8290IMG_8299IMG_8300IMG_8301IMG_8304IMG_8306IMG_8308IMG_8313IMG_8319IMG_8322IMG_8325IMG_8327

Mimořádný fotbalový svátek, ale také mimořádná policejní opatření. To znamená FC Bayern Mnichov v Plzni. Do západočeské metropole už během dne najížděly stovky fanoušků německého celku a mezi nimi i několik stoupenců německých ultras. Schickeria München a Inferno Bavaria. Předzápasová vřava v centru města se tak neobešla bez konfliktů.

(Více o zápase čtěte zde)

Ačkoliv odpoledne to na náměstí Republiky vypadalo poměrně klidně a u katedrály Svatého Bartoloměje se celkem pokojně sešla zhruba stovka fanoušků Bayernu Mnichov, následující čekání nakonec přece jen přerostlo v nervozitu. Většina z příznivců Bayernu patří mezi fanoušky, se kterými nebývají problémy. Do Plzně ale dorazila i část skutečných ultras.

"Normálně s těmito fanoušky problémy nejsou, ale jsou seskupení jako třeba Schickeria München nebo Inferno Bavarian  a s těmi problémy jsou. A víme, že někteří členové těchto seskupení do Plzně také přicestovali. Všichni tito fanoušci byli kontrolování na hranicích před vstupem do České republiky," prozradil QAPu Hans Jürgen Schön, šéf pořádkové jednotky ve Weidenu, který spolu s dalšími německými kolegy přijel do Plzně v rámci mezinárodní spolupráce. 

Provokace přerostly v bitku! V péči policie skončilo sedm lidí...

Nervozita vygradovala zhruba po půl šesté, kdy došlo k bitce mezi fanoušky FC Viktoria Plzeň a Bayernu Mnichov pod náměstím Republiky. Poměrně dost ostrou potyčku mezi dvěma tábory fandů zkrotili těžkooděnci. V tu chvíli také zafungovalo opatření a německé "fanouškovské posily", které mířily z náměstí do místa konfliktu, odřízla další skupina těžkooděnců. Konflikt se naštěstí obešel bez zranění. "Policisté zajistili 6 příznivců německého celku a jednoho fanouška FC Viktoria Plzeň. Incident se obešel bez zranění," potvrdila mluvčí policie Ivana Telekešová, která upřesnila, že nikdo z nich nemusel být umístěný na záchytku.

Dohru ale potyčka mít bude. "Ze strany šesti příznivců německého celku řeší policie věc jako přestupek proti občanskému soužití. U fanouška FC Viktoria Plzeň bude věc oznámena správnímu orgánu jako přestupek ," doplnila mluvčí policie.

Tím také skončila pro německé fanoušky veškerá "zábava" v Plzni. Kromě okamžitého zásahu těžkooděnců, se v akci na náměstí Republiky snad vůbec poprvé objevila i jízdní policie na koních a na mostu u Jána bylo nastartované vodní dělo policie. Na stadion už fanoušky Bayernu doprovodil kordon těžkooděnců, kteří nepovolili ani krok stranou. Nekompromisně fanoušky odvedli až ke stadionu, kde zůstali až do chvíle, kdy se jim otevřel sektor hostů. "Když se neumí chovat, tak co s nima," komentoval situaci jeden z přihlížejících ve skupince u zastávky MHD.

Během cesty ovšem nechyběly pokusy fanoušků o zdržování a v tu chvíli se ukázala spolupráce s policisty z Německa víc, než důležitou. Z mobilního monitorovacího centra, které doprovázelo dav, policisté vytáhli mikrofon a německý policista musel fanouškům "domluvit". Speciální vůz nechybí na žádném z mimořádných opatření. "Mobilní monitorovací centrum bylo hrazené z projektu Evropské unie a zpracovává audiovizuální záznam z kamer a všechny pořízené materiály ukládá na příslušné diskové pole. Součástí vozidla je také zařízení pro příjem videosignálu z policejního vrtulníku," doplnila mluvčí Ivana Telekešová.

Mimořádný klub, mimořádná opatření. QAP se dostal přímo do policejního štábu!

Během celého dne byl v pohotovosti kvůli historickému utkání také policejní štáb. Ani v něm nechyběli policisté z Německa. Velící důstojníci policie a celý tým policistů podrobně shromažďují a vyhodnocují veškeré události ve městě, pohyb fanoušků, dopravní situaci a k dispozici mají samozřejmě nejrůznější záběry z kamerového systému a další obrazový materiál. "Dnešního opatření se účastnila pořádková jednotka Plzeňského kraje pod vedením velitele, byli nasazeni kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň a dopravního inspektorátu. Je to víc než sto lidí. To opatření netrvá pouze během samotného utkání, ale začíná v podstatě už několik týdnů dopředu, kdy se zjišťují informace ohledně fanoušků, plánují se dopravní opatření a zajišťují se služby policistů," vysvětlil QAPu ředitel Městského ředitelství policie Plzeň Pavel Krákora přímo v sídle štábu. 

"Určitě ta opatření nejsou stejná jako, když přijede jiný klub. Jde o významného fotbalového soupeře a velmi prestižní evropský klub. To samozřejmě přináší pro policii úkoly, které souvisí se zajištěním bezpečnosti veřejnosti, ale také se zajištěním bezpečnosti hráčů na území města Plzně. Nechci říct, že měli hráči speciální dohled, ale přesunuli jsme výkon služby tak, abychom zajistili maximální bezpečnost i hráčům Bayernu Mnichov. Vzhledem k této situaci jsou nasazeny síly Krajského ředitelství policie a je nasazeno i více policistů územních odborů," dodal policejní ředitel.

Mimo jiné právě incident pod náměstím ukázal, že opatření nejsou od věci.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte