QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Toyen, Zrzavý, Šíma...V Plzni jsou k vidění nejzvácnější díla galerie - FOTKY

08.10.2021 7:56

Výstava věnovaná nejvzácnějším sbírkám Západočeské galerie je k vidění U Zvonu v Křižíkových sadech. Tedy symbolicky v místech, kde se plánuje výstavba nové budovy galerie.

západočeská galerie vystava
západočeská galerie vystavazápadočeská galerie vystava1západočeská galerie vystava u zvonu

Výstava To nejlepší ze sbírek Západočeské galerie v Plzni představuje úzký výběr reprodukcí, ve kterém jsou například díla Toyen, Sekala, Šímy, Preislera, Zrzavého a dalších. Výstava je oficiálně k vidění od dnešního dne 8. října. V Křižíkových sadech v Plzni bude až do 28. listopadu 2021.

"Západočeská galerie v Plzni spravuje sbírku čítající kolem 13 000 výtvarných exponátů v časovém rozpětí od středověku po současnost, jejíž hodnota, srovnatelná s aktuálními cenami na trhu s uměním, se pohybuje kolem 1,5 mld. Kč. Ve sbírce je zastoupena řada mimořádně cenných uměleckých děl, přičemž mnohá z nich patří k významným pracím z hlediska vývoje celého českého umění," říká Gabriela Darebná ze Západočeské galerie Plzeň.

Prosto na výstavníách panelech je věnován také projektu nové budovy galerie, která má stát právě v místě současné výstavy.

"Projekt nové budovy je ve fázi dokončování prováděcí dokumentace stavby a zajišťování finančních zdrojů. Realizace umožní mimo jiné vybudování stálé expozice, kterou tato krajská galerie jako jediná z obdobných institucí v České republice nemá, a nemůže tak plnit jednu ze základních rolí muzea jako veřejné služby. Návrh moderní budovy z dílny ateliéru Kuba & Pilař architekti počítá s plochou 2 200 m2 výstavních prostor pro stálé i krátkodobé expozice," vysvětluje Gabriela Darebná.

V nové budově má být i depozitář, který musí splnit přísné podmínky pro deponování uměleckých předmětů.

"Současný depozitář, umístěný ve středověké městské budově, je naprosto nevyhovující. Již několik let je zde vyčerpaná kapacita úložného prostoru a nelze tu konstantně udržet ani požadované klimatické podmínky," uvádí Západočeská galerie Plzeň.

Západočeská galerie chce touto venkovní výstavou ukázat i Plzeňanům alespoň částečně díla, která jsou před jejich zraky ukryty.

foto: Západočeská galerie Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24