Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Znáte historii Domu hrůzy a bloku kolem něj?

29.04.2011 15:58

Co se děje kolem kulturního domu Inwest nyní, to už asi ví mnoho z vás. Jaká je ale historie budovy a bloku kolem ní? To QAP zjišťoval u Petra Domanického ze Západočeské galerie.

Plzeň DK Inwest _ foto QAP CZ (2)

V současné době je bourání Inwestu velmi žhavým tématem, který dělí Plzeňany na dva tábory. Jedni ho chtějí zbourat, jiní zachovat a přestavět. Znají ale všichni jeho historii? QAP zjišťoval víc u Petra Domanického ze Západočeské galerie.

Úplně původně byly před mnoha lety na místě bloku, kde je Inwest a městské lázně, jen zahrádky. "Pozemky tehdy nikdo nechtěl, byly v zátopové oblasti," vysvětluje Petr Domanický ze Západočeské galerie v Plzni. "Město v té době spojovala jen jedna ulice a to Nádražní."

První myšlenky založit centrum se v Plzni objevily v 19. století. Tam se měly soustřeďovat domy, obchody a další podobné. "Základem celého centra byl Mrakodrap, který vznikl před 1. světovou válkou," popisuje Domanický. Pak během dvacátých až třicátých let vznikla například budova dnešní polikliniky Denisovo nábřeží nebo prokleté lázně. "V plánu tady tehdy byla velká budova úřadu, podobná dnešnímu Krajskému úřadu. Také škola tady byla v plánu," popsal možné stavby odborník s tím, že ale pak přišla 2. světová válka. "Projekty se pak samozřejmě neuskutečnily."

Po válce se zcela úplně přepracoval územní plán města. Začalo se přemýšlet už v duchu politické ideologie. A to bylo podle Domanického na plánech znát.

Následně tedy vznikl pás zeleně na Americké tak, jak ho známe dnes. "Také přibyla zástavba domů na protější straně pásu zeleně. A poté byla vyhlášena soutěž na kultuní dům," popsal vývoj Domanický. Soutěž pak vyhrál se současným kulturákem architekt Miroslav Hrubec, který je jedním z iniciátorů petice proti OC Arena. Ten se ale netají tím, že jeho návrh nebyl přijat zcela s nadšením tehdejšího režimu. "Měl jsem v návrhu například takovou věžičku na stavbě, ale ta zcela neodpovídala tehdejšímu stylu. Asi byla moc západní," vysvětluje Hrubec, proč nyní nevypadá kulturák tak, jak chtěl.

Bude přestavba nebo konec ´Domu hrůzy´?

Sám architekt Hrubec, autor Inwestu, nechce jeho současnou podobu. "Vypadá tak, jak vypadá. Nechci ale zachovat jeho současný vzhled. Chci přestavět budovu na 2 křídla a kongresový sál," tvrdí Hrubec. "Chci zachovat jen původní konstrukci, kterou tvoří 6 ocelových nosičů, za které tehdy jejich autor dostal ocenění celorepublikové."

Zachová se Inwest, který nyní vlastní Amadeus Real, ale provozuje jej jeho podspolečnost? Dočkáme se toho, co v historii bylo pravidlem, tedy nevyhovující budovy přestavíme do současného stylu? V baroku či renesanci to bylo běžné. Nyní to ale vypadá, že Inwest v červnu ´zemře´a vzpomínky dobré i zlé na jeho léta s ním.

Jak proběhla první veřejná debata o Inwestu a celém bloku se dočtete zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte