Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Plzeňské ikony můžete "potkat" v Mlýnské strouze

02.10.2012 16:31

Inovátoři, průkopníci a podniktelé, to jsou Plzeňské ikony letošního roku. Setkat se s nimi můžete prostřednictvím výstavy fotografií předního českého fotografa Herberta Slavíka v Mlýnské strouze.

IMG_0007
IMG_0001IMG_0002IMG_0004IMG_0003IMG_0005IMG_0006IMG_0007IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0012IMG_0017IMG_0018

V letošním v pořadí již třetím ročníku ankety Plzeňské ikony hledala společnost Plzeň 2015 inovátory, průkopníky a podnikatele, kteří přišli s něčím novým, čemu jejich okolí zpočátku příliš nedůvěřovalo, ale oni vytrvali a dnes slaví úspěch.

Těmito ikonami se pro rok 2012 stali ilustrátor, grafik, malíř, výtvarník animovaných filmů, vysokoškolský pedagog, ředitel Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni doc. ak. mal. Josef Mištera, ředitel plzeňského nakladatelství Ing. Jiří Fraus, autor rekonstrukcí významných staveb v Plzni a v západních Čechách Ing. arch. Jan Soukup, rektorka Západočeské univerzity doc. PaedDr. Ilona Mauritzová, Ph.D., generální ředitel Škoda Transportation Josef Bernard, předseda a zakladatel DES OP Karel Makoň, zakladatelé neziskové organizace Ledovec Mgr. Martin Fojtíček a Mgr. Jana Fojtíčková, vynálezce Mikroskopu s dvojitým řádkováním prof. MUDr. Mojmír Petráň, CSc., zakladatelé firmy Hannah Stanislav Krpejš a Hana Zachariášová a malíř, sochař a restaurátor ak. mal. Jaroslav Šindelář.

Tváře plzeňských ikon byly slavnostně odhaleny ve středu 26. září večer na slavnostní vernisáži v Mlýnské strouze. Netradičním slavnostním večerem provázeli Antonín Procházka a Tereza Brodská. V programu vystoupili stepaři, na klavír zahrál Matěj Pavlík a závěr patřil baroknímu ohňostroji.

V současné době si tak můžete fotografie, které pořídil přední fotograf Herbert Slavík, prohlédnout v Mlýnské strouze i vy. Každá fotografie je opatřena představením vyobrazené ikony spolu s úryvkem z nominace.

Tam se například dočtete, že Ing. arch. Jan Soukup říká, že "Pohled na historii nemusí být krásný, hlavně aby byl pravdivý," nebo že doc. ak. mal. Josef Mištera odešel z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a z Prahy za svou osudovou láskou Petrou do Plzně a v roce 1997 nastoupil na ZČU v Plzni, kde od základu vybudoval a vede Ústav umění a designu.

Přijďte se inspirovat myšlenkami a výtvory Plzeňských ikon do Mlýnské strouhy i vy!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT