Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Není čáp jako čáp! Ornitologové žádají veřejnost o pomoc s mapováním čápů černých

08.05.2024 19:29

Milovníci přírody mají v letošním roce výjimečnou příležitost. Po deseti letech totiž probíhá celostátní mapování čápů černých. 

Čáp_černý1_Karel_Brož-1040x520

Koordinace mapování čápů černých se opět ujala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Českou společností ornitologickou (ČSO), státním podnikem Lesy ČR (LČR) a Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). 

"Důležité je zaznamenávat opakovaná pozorování, která naznačují, že na daném území čápi hnízdí a mají zde svoje hnízdní a potravní teritorium. Uvítáme ale jakákoliv pozorování čápů černých a zprávy o náhodně nalezených hnízdech (prosíme, buďte ohleduplní a čápy na hnízdištích nerušte)," uvádí  Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Čáp černý v posledních desetiletích částečně změnil nároky na prostředí. Během 60.–70. let minulého století, kdy se naším územím začal šířit, se ze zbytků pralesovitých lesních porostů postupně přestěhoval i do běžných hospodářských lesů. V nich si staví svá velká hnízda hlavně na modřínech. 

"V posledních několika letech přicházejí zprávy o poklesu pozorování až úplném vymizení čápů černých (jižní Morava, východní Čechy, Doupovské hory). Výsledky letošního sčítání budou proto velmi zajímavé a zároveň důležité pro další prognózu vývoje populace a pro případné návrhy opatření na ochranu těchto čápů," uvádí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Pro letošní mapování byli koordinátoři stanoveni také v jednotlivých krajích, zájemcům poskytnou konzultace a rady. V Plzeňském kraji to jsou František Pojer (frantisek.pojer@nature.cz) a Karel Brož z ČSO (cap@karelbroz.cz).

Svá pozorování můžete zadávat do webové i mobilní aplikace BioLog. 

Kolik čápů bylo zaznamenáno při minulých sčítáních? 

Od roku 1994 v České republice populace narostla z přibližně z počtu 330 párů na 300–400 párů v roce 2004 a na 505 párů v roce 2014. 

Sledování v chráněných krajinných oblastech (CHKO) a národních parcích (NP) je více systematické a podrobné než mimo chráněná území. Přesto je zajímavé, že NP a CHKO tvoří celkem necelých 16 % území České republiky, ale vyskytuje se zde přibližně 38 % hnízdících párů čápa černého. To potvrzuje nadprůměrnou přírodní hodnotu velkoplošných zvláště chráněných území ve srovnání s ostatní krajinou. Čáp černý je tedy i určitým indikačním druhem pro přírodovědně hodnotná území a je také tzv. „deštníkovým“ druhem. Jeho ochrana a péče o vhodné biotopy totiž prospívá i mnoha dalším druhům živočichů, zejména lesním a mokřadním.

Foto ilustrační Karel Brož

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT