Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Historický víkend odstartoval! Do Plzně dorazili panovníci i s družinami - FOTKY

12.06.2015 20:26

Plzeň slaví 720 let od svého založení. Historický víkend, který v pátek odstartoval, se tak ponese v duchu skutečně velkolepých oslav. Branami královského města už prošli i velcí panovníci. Podívejte se na fotky.
 

Historický víkend_ zahájení_QAP_foto (37)

Ve velkém stylu oslav významného výročí se v letošním roce ponese celý Historický víkend, který v pátek odstartoval v Plzni. Centrum západočeské metropole se ponořilo do dob minulých a město přivítalo i známé panovníky. Primátor města symbolicky předal klíč od městských bran a historické rejdění, slavnosti i kejkle mohou začít...

Historický víkend v Plzni se letos nese v duchu oslav 720 let od založení královského města. Hned úvod slavností byl ve znamení skutečně unikátních vystoupení. Vzápětí po oficiálním zahájení se v katedrále svatého Bartoloměje po několika letech opět odehrál komponovaný program Plzeňská madona. Vystoupení se setkalo s ohromným zájmem a také ohlasem. Zájemci ho budou moct během víkendu vidět ještě v sobotu ve 12:30, v 15:30 a v neděli ve 12:30.

Úderem 18. hodiny se rozezněly zvony na věži katedrály a hned po nich už symbolickými branami města prošli panovníci, kteří se do historie královského města významným způsobem zapsali. Jako první vystoupil na pódium samozřejmě Vácalv II., po něm před své "poddané" předstoupil Rudolf II., nechyběla ani Marie Terezie a na závěr František Josef I.. Symbolickým předáním klíče od městských bran do rukou ředitele Nadace 700 let města Plzně Miloslava Rabocha pak primátor města Martin Zrzavecký odevzdal "vládu" nad městem oslavám.

Nabitý bude celý víkend! Sobota přinese průvod i tradiční Vejšlap plzeňských strašidel...

Novinkou letos bude sobotní dopolední velký průvod, v jehož čele půjde padesátka rytíř ve zbroji. Průvod projde centrem města v 11 hodin po trase U Branky - ulice Bedřicha Smetany - náměstí Republiky. Ani ten velcí panovníci nevynechají.

Kromě hlavní scény u katedrály se v centru program odehrává i na jednotlivých scénách panovínků. U Branky najdou návštěvníci scénu Františka Josefa I.  "Lákavý určitě bude i atentát na Ferdinanda d´Este. Podařilo se nám dokonce získat skutečně dobové vozidlo, které přesně odpovídá kabrioletu, ve kterém jel. Dbali jsme i na to, aby program byl dobově věrohodný. Takže se na jednotlivých scénách panovníků vyskytují pořady, které do té doby opravdu zapadají. Uvidítě dobové kostýmy, ukázky šermu přesně v duchu té doby," doplňuje další podrobnosti jeden z režisérů programu Petr Merxbauer.

Scéna Marie Terezie se nachází u morovéhon sloupu, scéna Václava II. je u Mlýnské strouhy a Rudolfa II samozřejmě u Mansfelda.

Tradiční večerní vejšlap odstartuje v 21 hodin. Podrobný program najdete zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT