Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volby, jak volit a půjdete vůbec?

15.10.2010 9:12     15.10.2010 14:00

V pátek 15. a v sobotu 16. října probíhají komunální volby po celé naší republice. Bude účast voličů vysoká? Jak správně volit? To zjišťoval QAP.

Volební místnosti se v sobotu uzavírají ve 14 hodin! Na řadu pak přichází sčítání hlasů. Výsledky bychom měli znát už během noci.

Komunální volby, koho by nezajímalo, co bude právě s jeho městem či obcí. Od pátku 15. do soboty 16. října můžete rozhodnout. Půjdou ale vůbec lidé volit? Jak neudělat při volbách chybu?

Kdy a kde volit?

V pátek 15. října se otevřely volební místnosti ve 14:00 a zavírají ve 22:00 hodin. V sobotu můžete jít volit až do 14:00 hodin. Pokud přesně nevíte, kam jít volit, kde se nachází vaše volební místnost, klikněte zde.

Hlasovací lístky budete mít k dispozici ve všech volebních místnostech. K volbám nezapomeňte občanský průkaz! Pokud se u vás volí i do senátu, dejte pozor, do jaké obálky vkládáte lístek. Pouze žlutá obálka platí pro volební lístek do senátu.

Ve velkých městech, jako je Plzeň, dostanete možnost volit do zastupitelstva celoměstského a obvodu. Do jedné obálky tak vložíte vlastně dva papíry s hlasy. Pokud vám zdravotní stva nedovoluje jít do volební místnosti, zavolejte na váš příslušný úřad a volební urna přijde za vámi domů.

Jak neznehodnotit svůj hlas?

Volit tedy zaškrtnout můžete vždy jen jednu stranu, jinak je hlas neplatný.

Kandidátů můžete zaškrtat vždy maximálně jen tolik, kolik je členů zastupitelstva, ale můžete zakřížkovat kandidáty z různých stran.

Lístek musí být v šedé úřední obálce, nesmí být poškozený, přestřižený či jinak znehodnocený. Volba je vždy za plentou.

Jak to vypadá s účastí na volbách?

QAP se vydal mezi vás, aby zjistil, zda půjdete volit. "Půjdu určitě, potřebuje to tady změnu, jako sůl," řekla QAPu Libuše. "Rozhodně nejsem spokojená," dodala. Tento názor je ojedinělý, podle toho, co jsme zaznamenali, lidé o volby zájem moc nemají. "Mně je to fuk, nemam čas a ani se nezajímám o to, kdo tady kandiduje," řekl nám Petr, student.

Dotázali jsme se zhruba dvaceti lidí, zda půjdou volit. Podle toho, jaké jsou ozvy,to vypadá, že účast bude tak poloviční. Což by byl zajisté úspěch.

"Jdu jen tak ze zvyku, když mi vyjde čas. Většinu z těch, kteří tady u nás kandidují, ani neznám. A ti ostatní už jsou tak nějak provaření," řekla QAPu Jitka Bendová. "Asi se rozhodnu na místě, koho konkrétně zaškrtnu," dodala. "Já nepůjdu, nevím koho bych tam hodila. Střídají se tu různé strany a pokaždé se stejně starají o sebe a ne o to, co slíbili," řekla QAPu Monika.

"V Plzni může jít volit asi cca 138 tisíc voličů do celkem 184 volebních místností, které jsou umístěné většinou v budovách plzeňských škol. V nadcházejících volbách budou občané volit do obecních zastupitelstev příslušných městských obvodů a do Zastupitelstva města Plzně, a to dvěma hlasovacími lístky," sdělila mluvčí magistrátu Edita Laštovková. "V městském obvodu Plzeň 2- Slovany volí občané také do Senátu Parlamentu ČR. Senátní hlasovací lístky se vkládají do odlišné úřední obálky. Všechny obálky s hlasovacími lístky se vhazují se do společné volební schránky," upřasnila ještě.

A co vy? Jdete rozhodnout o budoucnosti vašeho obvodu a města?

 Budeme vás informovat o výsledcích voleb.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT