Transfuzní oddělení v Plzni prochází významnou proměnou

26.01.2022 11:47

Velké změny čekají v letošním roce Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Budovu čeká rozsáhlá rekonstrukce, výměna zabezpečovacího systému a mnoho dalších úprav za více jak 20,5 milionů korun.

Transfuzní oddělení FN Plzeň_foto fnplzen.cz

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, jehož hlavní budova se nachází mimo borský areál, čeká mnoho změn. První výraznou obnovou prošlo ještě na konci loňského roku sociální zařízení, zásadní přestavby prostor pro dárce krve budovu teprve čekají.

„Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibudou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní dálkově ovládané žaluzie. V létě přijde na řadu oprava venkovní fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ vyjmenoval technicko-provozní náměstek Milan Topinka.

Pokud to bude možné, revitalizace bude prováděna za chodu. „Pro zachování dostatečných krevních zásob není možné oddělení uzavřít více než na dva dny. Věřím tedy, že realizace oprav proběhnou tak, aby zdejší chod narušily co nejméně,“ dodal Milan Topinka.

Kromě rekonstrukce prostoru dojde také k úpravě elektroinstalace, zavedení WiFi pokrytí v prostorách šaten, čekárny i odběrových sálů, k rozšíření datové sítě v laboratořích a výměně poplachového zabezpečovacího a tísňového systému.

Většina prací by měla být realizována v prvním pololetí letošního roku, oprava fasády, zastřešení a rampy pak nejpozději do konce roku 2022. Kompletní předpokládané náklady jsou 20,5 milionů korun.

Vizualizace nové fasády TO

Ovšem dárce čekalo překvapení už po novém roce. Kromě opravených toalet je čekal i nový rezervační systém, kdy si všichni mohou vybrat konkrétní termín odběru. Prozatím je ale stále možné dostavit se i bez předchozí rezervace.

Druhou novinkou je zavedení větších svačin a možnost výběru ze sedmi různých skladeb jídel, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice.

„Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkostí. Díky příznivým cenám u našich dodavatelů můžeme nabídnout více než externí dodavatel a z reakcí návštěvníků je patrné, že to byla dlouho očekávaná a velice žádaná změna,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu Jan Svoboda.

Ve dnech 27. až 31. ledna 2022 bude z důvodu realizace stavebních prací upravena odběrová doba. Ve čtvrtek 27. ledna bude otevřeno od 6:30 do 9:30 hodin, v pátek 28. ledna a v pondělí 31. ledna bude zavřeno.

 

foto: FN Plzen

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT