Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni začíná muzikálový festival Na scénu!

18.06.2024 9:28

7. ročník muzikálového festivalu Na scénu, jehož pořadatelem i hostitelem je Divadlo J. K. Tyla, začíná. V Plzni se představí 5 inscenací českých muzikálových škol a zájemci mohou navštívit přes 20 různých workshopů, lekcí a besed vhodných pro profesionály, studenty uměleckých škol i širokou veřejnost.

kulturu nezastaviš

Muzikálový festival Na scénu! proběhne ve dnech 18. až 23. června 2024. „Muzikál Divadla J. K. Tyla v Plzni získal za dobu své existence celostátní renomé a těší mě, že originální muzikálový festival Na scénu! se posedmé koná právě v našem městě. Festival v několika červnových dnech poskytne cenný vhled do muzikálové práce jak pro odborníky, tak pro veřejnost,“ uvedla Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Nabídku představení otevřou 18. června tradičně posluchači brněnské JAMU, letos s komedií Cry Baby Cry, ve které se pět žen pokusí zjistit, jak být v životě šťastné, a to pomocí dnes tak populárního životního koučinku.

Další festivalové dny nabídnou dramatický muzikál inspirovaný skutečným kriminálním případem Thrill me! (Vzruš mě!) v podání studentů Mezinárodní konzervatoře Praha, scénický koncert oddělení populární hudby Pražské konzervatoře Na tahu a moderovaný scénický koncert s názvem Konkurz, v němž posluchači Konzervatoře a Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka svedou boj o roli v muzikálu.

Poslední večer, 22. června, bude patřit ztřeštěné muzikálové komedii podle stejnojmenného filmu Ženy na pokraji nervového zhroucení, jež nastudovali studenti muzikálového oddělení Konzervatoře Plzeň. Všechna představení se odehrají na Malé scéně od 18.00.

Součástí festivalu je i doprovodný program, díky kterému mohou profesionálové a studenti rozvíjet své schopnosti a dovednosti a veřejnost může nahlédnout do zákulisí muzikálového divadla. „Kromě besed vhodných opravdu pro všechny je i většina workshopů a lekcí přístupná jak pro ty, kteří se aktivně zapojí, tak pro ty, kteří se chtějí jen podívat, jak takové hodiny probíhají,“ vysvětluje šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský a upozorňuje, že každý rok se mezi lektory objevují špičky ve svém oboru. „Letos bude mít na festivalu své lekce i jedna z nejvyhledávanějších hlasových pedagožek Pavla Fendrichová, mezi jejíž studenty patří třeba Vojtěch Dyk.“

Dále se mezi lektory objeví například herečka a držitelka Ceny Thálie Tereza Bebarová, známá i ze seriálu Ulice, která společně s Lumírem Olšovským povede Hereckou dílnu, mistr zvuku Jan Zazy Zázvůrek s interaktivní přednáškou o možnostech zvukařů a technického vybavení či muzikálový tanečník Tomáš Smička, pod jehož dohledem návštěvníci proniknou do stylu street-dance.

Z plzeňských umělců se mohou zájemci potkat mimo jiné se sólisty muzikálu Pavlem Režným, Pavlem Klimendou a Lukášem Ondrušem, sólistkou baletu Jarmilou Hruškociovou či s šéfkou činohry Apolenou Veldovou, jež se s účastníky zaměří na správnou mluvu. „Novinkou letošního ročníku je možnost vyzkoušet si šerm pod vedením Jana Miňa či acro partnering s principálem Janem Misařem a s performerkou a choreografkou novocirkusových inscenací Martinou Vaněčkovou,“ doplňuje Olšovský.

Kompletní program a podrobné informace: https://www.djkt.eu/projekty-a-akce/na-scenu

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka. Zájemci o všechna představení mohou využít cenově výhodnější festivalový pas, s nímž jsou vybrané workshopy dostupné za jednu korunu. Navíc držitelé festivalového pasu získají vstupenku „na deku“ na open-air akci Noc s operou – Libuše.

Foto Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte