QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Trvání nouzového stavu se prodlužuje, zavírají se speciální školy

31.10.2020 10:52

Poslanecká sněmovna schválila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Nepotrvá ale do 3. prosince, schválen byl opoziční návrh na prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu.

DSC_8110

Vláda s návrhem na prodloužení nouzového stavu uspěla jen částečně. Požadovala, aby se nouzový stav prodloužil do 3. prosince. To však poslanci odmítli a schválili prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu. Vyhlášení nouzového stavu pomáhá vládě v době, kdy je potřeba omezit některá práva a svobody, například vyhlásit momentálně platný zákaz nočního vycházení a výrazné omezení svobody pohybu přes den.

I nadále zůstávají uzavřené školy s výjimkou mateřských škol, naopak nově nebudou žáci chodit ani do speciálních škol.

Ministr školství Robert Plaga spolu s novým ministrem zdravotnictví Janem Blatným v pátek ujistili, že se budou snažit co nejdříve vrátit do škol alespoň žáky prvního a druhého ročníku základních škol, studenti posledních ročníků základních a středních škol by měly následovat.

V pátek vyhodnotily laboratoře v Česku pozitivně 13 605 testů na koronavirus. V posledních dnech ale ve srovnání s minulým týdnem klesal počet testovaných osob. Rychle ale roste počet lidí v nemocnicích, v pátek večer jich bylo už přes sedm tisíc.

Nemocnice udávají, že zemřelo 3078 lidí, kteří se nakazili koronavirem.

Foto: Martin Hanáček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24