Nová pravidla pro cestujícící MHD: Respirátor, nanorouška nebo dvě roušky na sobě

24.02.2021 10:56

Dle nového nařízení vlády bude možný od čtvrtka 25. února nástup do MHD pouze s respirátorem, nanorouškou nebo dvěma chirurgickými rouškami.

Pražská ulice

Ministerstvo zdravotnictví ČR v reakci na nepříznivý vývoj epidemie Covid-19 přichází s mimořádným protiepidemickým opatřením, které od čtvrtka 25. února 2021 nařizuje použití respirátoru při cestě MHD, a to včetně zastávek a nástupišť.

Toto nové opatření má pomoci účinněji chránit cestující i zaměstnance dopravních podniků a snížit šíření kapének nových intenzivnějších mutací koronaviru covid-19. „Přestože dosud žádné dostupné studie neprokázaly zvýšené riziko nákazy v prostředcích veřejné dopravy, ba naopak, akceptujeme nařízení vlády, která se v současné nepříznivé epidemiologické situaci snaží hledat další a další opatření, která by pomohla zastavit šíření nákazy,“ říká Tomáš Pelikán, předseda Sdružení dopravních podniků ČR, a dodává: „Podle dostupných informací z médií možná budeme i první zemí, která přistoupí k omezování počtu spojů, místo abychom se snažili o opak a poskytli dostatek prostoru ve vozidlech našim cestujícím. Vždyť veřejná doprava je klíčovým nástrojem pro zajištění základní mobility obyvatelstva při nezbytných cestách.“

Na nové vládní opatření budou upozorňovat hlášení v prostředcích městské veřejné dopravy. Kontrolu dodržování nechávají dopravní podniky nadále na státní a městské policii.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT