QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Univerzita v Plzni nabídne novinku! Bavorská studia šitá na míru našemu regionu

19.02.2019 8:01

Filozofická fakulta univerzity v Plzni chystá pro příští školní rok nový obor. Poprvé otevře takzvaná Bavorská studia. Součástí budou i stáže v Německu.

Pro akademický rok 2019/2020 připravila Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni nové profesně zaměřené studijní programy, jimiž reaguje na potřeby praxe. Studenty v nich bude vzdělávat už od příštího akademického roku.

Fakulta filozofická ZČU v Plzni rozšiřuje portfolio své nabídky navazujících magisterských studijních programů o Areálová studia: Bavorská studia.

"Kromě toho, že program svým jedinečným interdisciplinárním zaměřením na Bavorsko doplní a obohatí celorepublikové možnosti studia německého jazyka, je jeho studijní plán střižen přesně na míru našemu interregionu,“ popisuje vedoucí katedry germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické Andrea Königsmarková. Program rozšiřuje studium němčiny o její regionální variety, systematicky bude vzdělávat odborníky na přeshraniční spolupráci, navíc s důrazem na provázanost s praxí a se získáváním zkušeností s kulturou a jazykem studované oblasti přímo u našich sousedů, a to díky rozmanité spolupráci s bavorskými univerzitami, kulturními institucemi i komerčními subjekty. "Jedná se o první nepedagogický magisterský studijní program s němčinou v Plzni,“ dodává Andrea Königsmarková.

Již samotná příprava studijního programu probíhala v úzké spolupráci s Univerzitou Regensburg v rámci projektu č. 97 "Interdisciplinární bavorská studia (Plzeň – Řezno)“, který byl podpořen Programem EÚS: Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko. Při vlastní realizaci bude fakulta pokračovat v kooperaci a nabízet studentům různorodé společné akce.

Součástí studia budou stáže na bavorských univerzitách – v Regensburgu, Pasově, Augsburgu aj. Další perspektivou je společný double degree program s Univerzitou Regensburg, jehož absolventi by získali diplom z plzeňské i bavorské univerzity.

V navazujícím magisterském studijním programu Bavorská studia bude fakulta vzdělávat studenty už od září 2019. Do prvního ročníku plánuje přijmout 20-25 uchazečů.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24