Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Porod může být velký fofr. Maminka z Plzeňska má za sebou porod v sanitce

10.01.2014 8:53

Porody mimo nemocnici mohou být rizikové, říkají odborníci. Někdy ale maminky do porodnice prostě dojet nestihnou. I porod může být pořádný fofr, tak jako u paní Petry z Blovicka.

Nebývají to časté případy, i ty se ale stávají. Někdy prostě budoucí maminka nestihne dojet do porodnice. A tak se rodí po cestě, většinou v sanitce. Porod může být někdy pěkný fofr, a tak je lepší vyjet do porodnice včas. Lepší variantou je v tomto případě přijet dvakrát než pozdě.

Každá budoucí maminka, zvláště prvorodička, si klade otázku: "Poznám vůbec, kdy mám vyrazit do porodnice?" To, že přijdou kontrakce rodičky většinou poznají... Ale je pak už ten pravý čas. Maminkám vyvstávají na mysli otázky typu: "Přijedu brzo a budu za blázna..Ale co když to nestihnu,?" 

Porody jsou individuální, u každé ženy trvají jinak. Liší se i jednotlivé porody u maminky. A ty druhé a třetí porody bývají většinou rychlejší. ....a někdy je to opravdu pěkný foft. Příkladem toho je i Petra Pravdová ze Seče u Blovic, která nestihla dojet ani do porodnice a její druhorozené dítě tak poprvé zakřičelo v sanitce u obchodního centra na okraji Plzně. Rodila 45 minut po odtoku plodové vody. "Patrika jsem porodila cestou do porodnice v sanitce u Olympie. Dělají si tady ze mě srandu, že chtěl jít rovnou nakupovat," usmívá se Petra v porodnici U Mulačů, kam jí sanitka nakonec přivezla i s narozeným synem.

Lepší vyjet zbytečně než pozdě....

Proč maminka patnáctileté dcery nevyjela včas? "Chtěla jsem rodit v Rokycanech a už v pondělí večer jsem tam přijela, že už mám kontrakce. Jenže potom odezněly a porod ještě nebyl. Tak mě poslali domů. Abych znovu nepřijela zbytečně, tak mně poradili, že od začátku kontrakcí mám počítat zhruba dvě hodiny, a když kontrakce neustupují, ale naopak zesilují, tak mám přijet," popisuje Petra a dodává: "Takže ve středu, když to opět přišlo, jsem čekala dvě hodiny. Volala jsem manželovi, ať mě odveze. Ale když přijel, tak jsem věděla, že už to bude brzy a řekla jsem mu ať radši zavolá sanitku." Rychlá záchranka přijela velmi brzy. I tak ale osmatřicetiletá Petra už dojet do porodnice nestihla. "Lékař v sanitce byl hrozně fajn. Vyrávěl mi, že má pět dětí a dvě si dokonce už odrodil sám, takže měl i vlastní zkušenosti," popisuje porod Petra.

I lékaři potvrzují, že lepší je v případě porodu vyjet zbytečně než pozdě. 

Porody mimo porodní sál jsou rizikovější....

V porodnici U Mulačů nakonec Petru pochválili za to, že si zavolala záchranku. Při porodu na cestě je sanitka tím nejlepším řešením. Kdyby proběhl porod například v autě, rizika infekce by totiž byly daleko vyšší. "Porody mimo porodnice jsou samozřejmě vždycky rizikovější. Je tam hlavně riziko infekce, zvláště pro matku. Maminka ale udělala dobře, že si zavolala RZ," upřesňuje lékařka novorozeneckého oddělení Mulačovy nemocnice Blanka Čuláková. Dítěti při porodu mimo sál hrozí například podchlazení, v tomto případě ale bylo novorozeně ihned zabaleno do speciální folie, a tak se do porodnice dostalo v pořádku.

Nakonec byla Petra Pravdová v plzeňské nemocnici velmi spokojená. "Je to tady bezvadné. Moc si tu to chválím, je tady skvělá péče. Já sama jsem ještě dvakrát v noci musela na sál a pan primář mě zachránil. Starají se tu skvěle o mě i dítě. Akorát tatínka mrzí, že nebyl u porodu," usmívala se maminka Patrika.

...jak je na porody připravena záchranka?

Porody v sanitce ale nejsou tak časté. I když jak přiznává mluvčí záchranky, někdy jde o rychlý porod a stává se to.

V záchranných vozech nejezdí porodníci ani gynekolové. Jak jsou tedy na takové situace připraveni? "Samozřejmě nejsme porodní asistenti. Spíš jsme specialisté na urgentní medicínu. Na porod se snad nemůže připravit nikdo z nás. Je to stav, o kterém se učíme na škole. Pokud je to pouze o té teoretické stránce, tak zde máme moderní modely pro nácvik porodu, na kterých trénujeme. Víme, jak máme na dítě sáhnout, jak máme komunikovat s tou rodičkou. Prakticky na to připraveni jsme, ale já se tomu vyhýbám statečně už šest let a ještě jsem takový urgentní porod v sanitce neměl," popisuje mluvčí záchranky Václav Ondra.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství