Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Klatovská nemocnice má nové monitory dechu pro miminka!

03.04.2014 14:34

Několik zařízení, která pomáhají předcházet syndromu náhlého úmrtí u miminek, má nově Klatovská nemocnice. Nemocnici je venovala Nadace Křižovatka. Maminky se je budou moct půjčit domů.

OKsestra

Celkem pět nových monitorů dechu má Klatovská nemocnice nově na dětském oddělení. Zařízení jsou mimořádně účinná v boji se syndromem náhlého úmrtí, který hrozí především miminkům do jednoho roku života. Přímo příčina syndromu zatím není jasná, nicméně monitory dokáží včas upozornit na zástavu dechu u dětí.

Nadace Křižovatka, která monitiory nemocnici venovala, jich v rámci celé republiky už rozdala tisíce. Navíc se stará i o jejich následnou funkčnost a spolehlivost v provozu. Monitory jsou mnohdy skutečnými zachránci dětských životů. "Monitor neustále sleduje dýchání a dechové pohyby dítěte. Pokud se dýchání zastaví na dobu delší než 20 sekund nebo pokud se dechová frekvence sníží pod 10 dechů za minutu, monitor Babysense II upozorní na tento stav zvukovým a světelným signálem,“ říká Miloslava Stibůrková z Nadace Křižovatka.

Syndrom náhlého úmrtí se u miminek objevuje nejčastěji do jednoho roku života a nejrizikovější polohou je poloha na bříšku. Příčiny syndromu nejsou zatím úplně jasné, nicméně se mezi ne řadí například kouření matky, nebo nízká porodní váha miminek. "Hlavním rizikovým faktorem je kouření matky, nižší porodní hmotnost, která je u nedonošených dětí a také třeba u dvojčat. Ovlivňuje to ale také oslabení dětského organismu například infekční chorobou, horečkou, zvracením a zejména nemoci dýchacích cest,“ říká primář dětského oddělení Štěpán Kutílek.

Nové monitory Klatovská nemocnice půjčuje rodičům také domů.

FOTO: ZHPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství