Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni probíhají zápisy do mateřských školek, míst je stále málo

13.03.2013 22:12

Ve dnech 13. - 14. března probíhají v plzeňských mateřských školách zápisy dětí. Poptávka je stále ještě vyšší než počet míst. I když porodnost se už snižuje.

P9036013

V Plzni probíhají ve dnech 13. - 14. března zápisy do mateřských škol. Míst je ale stále nedostatek, i když se situace už zlepšuje.

O tom, že je nelehké dostat dítě do mateřské školky, by mohly vyprávět hlavně tzv. silné ročníky. Maminky Husákových dětí, které rodily mezi rokem 2006 - 2008 zažily tu nejkritičtější dobu. Míst ve školkách bylo mnohem méně, než jich bylo potřeba. Problém je hlavně u dětí, které se narodily v polovině "školního roku". Dítě narozené například v březnu či dubnu se totiž do školky může dostat až v září, kdy je mu už tři a půl. To by sám o sobě nebyl takový problém. Komplikace ale nastávají maminkám, které musí nastoupit do práce, aby nepřišly o zaměstnání. Jediným řešením, pokud nechtějí přijít o místo, jsou pro ně pak placené chůvy, soukromé školky nebo výpomoc příbuzných. Což je ale záležitost velmi finančně náročná.

Místa stále nestačí, stav se ale zlepšuje....

Teď se stav v mateřinkách už zlepšuje. I když míst je stále méně než dětí. Porodnost ale klesá a obvody se snažily leckde i školky rozšířit. Takže míst za poslední roky přibylo.

Nejvíce školek je na území plzeňské trojky tzn. největšího obvodu Plzně. „Na území našeho obvodu se nachází celkem 11 mateřských škol a 5 jejich odloučených pracovišť s celkovou kapacitou 1 314 míst. Předpokládáme, že do nového školního roku bude přijato zhruba 360 dětí,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. Právě v centrálním obvodu se počet míst ve školkách v posledních letech výrazně navýšil. Rozšířena byla například 70. MŠ ve Waltrově ulici nebo 63. MŠ. Třída pro 27 dětí byla otevřena na počátku roku 2011 na odloučeném pracovišti 63. MŠ v ulici Karla Steinera.

P9036033

Budou se v Plzni stavět školky z kontejnerů...?

Někteří zastupitelé města teď přišli s návrhem, jak by se dal problém s kapacitou vyřešit v krátké době. Leckde jsou totiž připraveny projekty pro nové školky, než se ale postaví, situace už může být úplně jiná a místa tak nebudou potřeba. Pak by se opět složitě hledalo využití. Řešením by podle některých plzeňských politiků mohla být tzv. modulární stavba neboli montovaná školka. Postavena by byla za kratší dobu a menší peníze. Školka tohoto typu stojí už například v Jihlavě. Jinak by ale západočeská metropole byla průkopníkem.

Vyřeší montovaná školky problém na Slovanech...?

Taková školka by mohla vyřešit i problém s kritickou situací 80. MŠ na Slovanech, která sídlí v nevyhovující staré budově a do oprav se už nevyplatí investovat. "Na Slovanech máme připraven projekt výstavby nové mateřské školky vedle plaveckého bazénu. Již v loňském roce jsme se myšlenkou výstavby formou modulárního systému zabývali a podařilo se nám tak náklady stavby snížit z původních 44 milionů na přibližně 20 - 25 milionů korun," uvedl místostarosta Slovan Jan Fluxa.

Problémy s duplikací přihlášek by měl vyřešit elektronický systém...

Dalším problémem při zápisu je tzv. dublování přihlášek. Rodiče ze strachu, že nedostanou dítě do školky, podávají přihlášky do více školek. Ředitelky ale nemají šanci poznat, zda je dítě přihlášeno do více školek. Toto nám potvrdila i ředitelka 22. MŠ v Mánesově ulici Monika Ženíšková. Při zápisu se rodičů ptá, zda se hlásí ještě do nějaké školky. Je ale jen na rodičích, zda tento fakt uvedou či ne.

Toto by mohlo vyřešit právě elektronické zapisování dětí do MŠ. Systém ale zatím není v Plzni využíván, funguje jen zkušebně. V příštím roce by už ale měla být situace jiná a systém by měl být plně funkční.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte