Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 16:19

Festival Jeden svět startuje již tuto neděli

15.03.2011 13:51

Jak se již stalo tradicí, po roce opět v březnu zavítá do Plzně festival Jeden svět, který je letos pořádán pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy. Festival nabídne Plzeňanům nejen dokumentární filmy o lidských právech, ale také možnost debatovat s odborníky a bohatý doprovodný program.

Jeden svět

Od 20. do 26. března je pro vás v Měšťanské besedě v kinosálu a v Divadélku JoNáš připraveno na 45 snímků věnující se tématice lidských práv.

"Nepřivážíme jen dokumentární filmy z různých částí světa. Chceme Plzeňanům zprostředkovat také setkání s lidmi, kteří za dodržování základních lidských práv nějakým způsobem bojovali a bojují,“ uvedla organizátorka plzeňské části festivalu Lenka Meteláková Pekařová.

Festival nabídne divákům od pondělí 21. března každý den alespoň pět projekcí v sálech Měšťanské besedy, které ukazují osudy lidí nejen v méně vyspělých částech světa, ale i ve střední Evropě a nějakým způsobem reagují na aktuální dění a tématiku nepřímo se dotýkající nás všech.

Festival probíhá v České republice již potřinácté. Do Plzně zavítá pojedenácté. Výběr filmů není totožný s filmy promítanými v Praze. Některé filmy mohou být promítnuty pouze jednou, ty se do Plzně nedostaly. Do Plzně byly vybírány snímky s licencí dovolující více promítnutí.

K více než polovině promítaných filmů byli pozvání zajímaví hosté, kteří mají k dané problematice co říct. K snímku Čtvrtá revoluce - energetická soběstačnost, který bude promítán v pondělí 21. března, tak byl přizván například ředitel hnutí Duha, k snímku Haiti - zemětřesení zblízka Jakub Němec, který je koordinátorem a školitelem dobrovolníků zajímajících se o humanitární pomoc a sám na Haiti byl, nebo k filmu Prokurátor byl přizván právník Transparency International.

"K filmové přehlídce patří i doprovodný program," připomíná Lenka Meteláková Pekařová. "Připravili jsme v prostorách Měšťanské besedy výstavu Cesta světem aneb rozvojové země očima dobrovolníků. Po celou dobu festivalu bude v Měšťanské besedě umístěn prodejní stánek výrobků fair trade organizace Excellent Plzeň. Koncerty a studentskou debatu na téma Cizinci zájemci najdou v Divadle pod lampou," dodává Meteláková Pekařová.

Připraveny jsou také dopolední projekce pro základní a střední školy.

Vstupenky na festival je možno zakoupit v předprodejích v Informačním centru města Plzně na náměstí Republiky nebo přímo v prostorách Měšťanské besedy. Plné vstupné činí 60 Kč, zlevněné 40 Kč. Pro členy Klubu přátel Člověka v tísni je vstup zdarma.

Festival apeluje na diváky a divačky sloganem: „Vaše energie je potřeba jinde!

"Festivalovým mottem chceme upozornit na to, kolik času všichni věnujeme nepodstatným činnostem. Přitom se stačí zajímat o to, co se děje kolem nás a svou energii využít spíše k tomu, aby se věci rozhýbaly k lepšímu,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková a dodává, že téma občanského aktivismu prostupuje napříč všemi letošními programovými kategoriemi.

Festival v Plzni významně podpořil Odbor kultury Magistrátu města Plzně. "Festival by nemohl existovat bez podpory partnerů, podpory donorů festivalu. Chtěl bych zmínit především Odbor kultury města Plzně, díky kterému se nám podařilo zajistit peníze na čtyři roky za sebou a díky tomuto čtyřletému grantu festival v posledních čtyřech letech poměrně vzkvétá,“ uvedl Aleš Kavalír, ředitel plzeňské pobočky Člověka v tísni.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství