Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Pokuty ve vozech MHD za jízdu na černo budou nižší! Při prodlení ale narostou!

26.06.2013 14:35

Za jízdu na černo se ve vozech plzeňské MHD bude platit o něco méně. Naopak ti, kdo budou s placení vyčkávat, budou muset sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Změny začnou platit od nového roku.

DSCF9266

Ohledně pokut za jízdu na černo v plzeňské MHD se mluví už dlouho a ze všech stran. Společnost teď přišla s tím, že od nového roku se systém změní. Méně budou platit ti, kteří pokutu dají hned na místě. Nižší částku budou platit také malí černí pasažéři do 15 let. Naopak nově se zvýší přirážky, jakmile pokuta nebude zaplacená do 40 dnů.

Pro malé černé pasažéry, kterými jsou většinou školáci, se znovu sníží pokuty o stovku. Už loni v dubnu šly pokuty dolů a od ledna budou zase nižší. Místo současných tří stovek zaplatí jen dvě stovky na místě. Stejně tak se jim sníží pokuty při nezaplacení nově do 21 dnů. Tam to bude dělat místo současných 400 korun, jen 300. Pokud to ale nestinou ani do 21 dnů, budou už platit stejně jako dospělí a stejně tak pro ně bude shodná sankce u prodlevy nad 40 dnů (1000 korun nebo 1500 korun).

Také dospělým cestujícím bez jízdenky se platby přímo ve voze sníží. "Částka se sníží nově ze současných šesti set korun na pět set, u zaplacení do 21 dnů pak z osmi set na sedm set. Tato změna vychází vstříc cestujícím, kteří se do pozice černého pasažéra dostanou výjimečně, nikoli notorickým neplatičům,"říká mluvčí dopravních podniků Kateřina Fránová.

Nahoru jdou i pokuty za vandalismus v MHD a další porušení pravidel přepravy. Takzvané netarifní porušení smluvních přepravních podmínke znamená řadu záležitostí. Od přepravy příliš velkých věcí, po demolování vybavení, popisování a ničení vnitřních prostor nebo poškozování polstrování na sedadčkách. Tam se přitvrdí hned o čtyři stovky a pokuta bude dělat rovnou tisícovku.

Kampaň Nemám černý svědomí nezabrala

I když někteří revizoři už mají uniformy a dopravní podniky rozjely i osvětovou kampaň Nemám černý svědomí, černých pasažérů stále přibývá. QAPu to už před časem potvrdil šéf reviozrů Pavel Pokorný (více čtěte zde). Teď to ukazují i statistiky.

"I přes změnu koncepce přepravní kontroly, kterou PMDP představily v dubnu loňského roku a stal se jím odklon od čistě represivní role revizorů k informační a pomocné rovině vůči řádným cestujícím nebo zavedení kategorie šedý pasažér nebo kampaň Nemám černý svědomí, počet záchytů neustále stoupá. Při počtu 18 revizorů bylo v roce 2012 cca 41 tisíc záchytů," doplňuje Fránová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství