QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na předváděcí akce, neetické jednání není žádnou výjimkou

08.12.2012 17:26

S předváděcími akcemi se v adventním čase jakoby roztrhl pytel. Pokud se i vy nějakou takovou akci rozhodnete navštívit, dobře prostudujte podmínky smlouvy, kterou podepisujete.

dtest

Předvánoční čas je obdobím, které využívají téměř všichni prodejci ke zvýšení svých obratů, lidé nakupují dárky pro své blízké, žijí více konzumním životem. Jedná se ale současně o období, kdy je pořádáno větší množství předváděcích akcí a v souvislosti s tím se množí stížnosti na pořadatele těchto akcí.

Jak uvedl časopis dTest, za letošní rok takových stížností zaznamenal více než dva tisíce.

"Organizátoři nutí seniory k uzavření kupní smlouvy například s odůvodněním, že jen tak zachrání život svůj i svých bližních. To lze považovat za formu psychického nátlaku, které se jen těžko odolává. Využijí-li pak spotřebitelé svého práva na odstoupení od kupní smlouvy, často jim kladou obchodníci do cesty mnoho překážek, případně jejich zákonná práva nerespektují," informoval dTest.

Někteří pořadatelé předváděcích akcí jednají se spotřebiteli nejen neeticky, ale také v rozporu se zákonem, neboť požadují v uzavíraných smlouvách úhradu dalších nákladů v případě odstoupení od smlouvy.

"Takové náklady jsou ve skutečnosti skrytými sankcemi za odstoupení, což je v rozporu se zákonem," vysvětluje vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený.

Pokud se tedy i vy rozhodnete některou z pořádaných předváděcích akcí navštívit, nezapomeňte si dobře prostudovat veškeré náležitosti smlouvy, kterou se rozhodnete podepsat a nespoléhejte pouze na strohé informace, které od prodejců získáte. Nerozvážný nákup se vám totiž může vcelku prodražit.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT