QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V jedné z nemocnic v Plzeňském kraji muselo na výpomoc nastoupit šest vojáků

08.01.2021 13:54

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci nastoupilo do nemocnice v Domažlicích dalších šest příslušníků Armády ČR. Jedná se o vojáky, kteří ovládají poskytování první pomoci nebo základní ošetření raněných.

1

V Domažlicích bude pod dohledem nemocničních zdravotníků vypomáhat na covidových lůžkových stanicích nově šest vojáků. V nemocnici už od 28. prosince pracují i další dva členové armády, kteří jsou zařazeni v týmu pro antigenní testování.

O pomoc dalších vojáků požádala nemocnice hned počátkem roku z důvodu rostoucího počtu infekčních pacientů. „Vojáci s kurzem CLS budou pomáhat s péčí o covidové na lůžkách ARO, interních lůžkách i lůžkách následné péče například s fyzicky náročnými činnostmi, jako je manipulace s pacienty, hygiena, prevence dekubitů, případně doprovod na komplementární vyšetření. Případně budou pod přímým dohledem vykonávat i některé činnosti sester, jako je asistence u přípravy či distribuce léků,“ řekla hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková.

Nyní už je hospitalizováno v Domažlicích přes 30 lidí s nákazou covid-19. Z nich je pět přímo intubovaných nebo jejichž stav vyžaduje dechovou podporu na lůžkách intenzivní péče. „Všichni tito pacienti potřebují mnohem individuálnější přístup ošetřovatelského personálu než běžní neinfekční pacienti, a péče o ně je tak personálně náročnější. Zároveň máme část zdravotníků na odběrových místech pro vyšetření nemoci covid,“ vysvětlil ředitel nemocnice Petr Hubáček.

Z nemocnic Plzeňského kraje vojáky dále využívá i Stodská nemocnice. Má jich k dispozici šest a rovněž na covidových pracovištích. V těchto dnech pak požádala o personální pomoc armádu i Klatovská nemocnice.

Foto: Nemocnice Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24