Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava Celdy Kloučka v Západočeském muzeu je prodloužena

01.12.2010 12:46

Až do poloviny ledna můžete díky prodloužení navštívit v Západočeském muzeu v Plzni výstavu "Celda Klouček - sochař, návrhář a paleontolog", která se koná u příležitosti 155. výročí narození Celestýna Kloučka.

ZČM Celda Klouček

Západočeské muzeum v Plzni se rozhodlo prodloužit o více než měsíc výstavu věnovanou sochaři, návrháři a paleontologovi Celestýnu Kloučkovi "Celda Klouček - sochař, návrhář a paleontolog".

Výstava měla původně končit 5. prosince, ale muzeum je prodloužilo. "Výstava "Celda Klouček - sochař, návrhář a paleontolog" se prodlužuje do 16. ledna 2011. Návštěvníkům Západočeského muzea v Plzni je výstava přístupná denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin," uvedla mluvčí muzea Romana Němečková


Umělecká tvorba Celestýna (Celdy) Kloučka, významného českého sochaře, pedagoga a paleontologa, byla kolem roku 1900 úzce propojena se vznikem nové budovy plzeňských muzeí. Klouček spolupracoval s tehdejším ředitelem muzea, architektem Josefem Škorpilem a společně se svými studenty z Uměleckoprůmyslové školy v Praze se zásadně podílel na sochařské výzdobě muzea. Kloučkovu vazbu na plzeňské muzeum dokládají i jeho kresby, práce z kovu a keramiky získané do zdejších uměleckoprůmyslových sbírek. Výstava ke 155. výročí narození Celdy Kloučka však přináší nejen seznámení s celou umělcovou tvorbou, s výsledky jeho pedagogické práce a s úspěšnou účastí na Světové výstavě v Paříži roku 1900, ale i s méně známou Kloučkovou vědeckou činností a přínosem v oboru paleontologie.

Zdroj: www.zcm.cz
SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT