QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tachované rozhodli! První ročník participativního rozpočtu Probuď Tachov zná svého vítěze

07.05.2024 12:25

Tachov se připojil k mnoha městům v České republice a umožnil svým obyvatelům rozhodnout, jak bude použit jeden milion korun vyčleněný z rozpočtu města.

ilustrační Tachov_QAP (1)

Tachov letos spustil první ročník participativního rozpočtu. Nejprve Tachované hlasovali, jaký ponese název. Vyhrál návrh Probuď Tachov. Na začátku dubna bylo představeno sedm projektů, které mohou zpříjemnit život ve městě nebo oživit a zkrášlit veřejný prostor.

Jednalo se například o obnovení zaniklého volně přístupného hřiště v lokalitě na Minerálce, hlasovat lze také pro komunitní piknikoviště v Rokli nebo pořízení venkovních herních stolů. Další projekty se týkají vánočních dekorací, veřejného zahradničení, úpravy vyšlapané pěšiny podél řeky Mže nebo vypracování projektové dokumentace na volnočasovou zónu Rapotín.

V neděli 5. května bylo hlasování ukončeno. Historicky prvním projektem, který bude takto realizován je obnova hřiště na Minerálce.

“Téměř čtvrtina hlasů byla pro obnovení hřiště na Minerálce. Počítá se s vytvořením nového povrchu a umístěním branek a stožárů na síť. V minulosti bylo toto místo hojně využíváno a navštěvováno. Cílem je oživit tento prostor a do budoucna rozšířit jeho potenciál o další místo setkávání,” okomentovalo vedení města.

 Kvůli finanční náročnosti projektu na něj bude použita celá částka 1 000 000 Kč.

“Do budoucna se počítá s tím, že návrhy, co a jak ve městě změnit či vybudovat, budou podávat občané města,” uvedlo vedení města Tachov. “Každý bude mít možnost vytvořit návrh, pro který budou ostatní hlasovat. Na projekty v rámci participativního rozpočtu se počítá s vyčleněním částky alespoň 1 000 000 Kč ročně.”

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT