Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Boleváku by se lidé měli vyhýbat rákosí! Cerkárie tam zůstávají

22.08.2013 8:57

Na Velkém boleveckém rybníce skončila první fáze sekání a voda by měla být bezpečná. Lidé by si ale měli dál dávat pozor, aby se nedostali do kontaktu s rákosím a porostem při březích rybníka.

Bolevák

Nejspíš jedna z největších letních kauz je podle všeho u konce. "Larvičková" aféra na Velkém boleveckém rybníce odstartovala na začátku července, kdy se mezi lidmi rozšířila cerkáriová dermatitida a začalo se ve velkém s očistou rybníka. Na hladinu Boleváku vyrazil žací stroj a teď už by mělo být pro zatím koupání bezpečné.

První fáze sekání rostlin na Boleváku skončila úspěchem. Celkem žací stroj harvester posekal 3000 m3 biomasy ponořených rostlin. Aby se zamezilo dalšímu bujení porostů, zasypal se rybník navíc šesti tunami síranu hlinitého. "Cílem bylo, aby se fosfor uvolňovaný ze zbytků odumřelé vegetace na dně rychle opět zavázal se sloučeninami hliníku a nepodporoval růst sinic či zelených vláknitých řas, které rybník trápily na začátku léta," zní vysvětlení města.

"Přítomnost nepříjemných cerkárií, které způsobují plavcům svědivé pupínky, se drží na velmi nízké úrovni a při plavání ve volné vodě rybníka stejně jako podél hlavních pláží nehrozí koupajícím významnější nebezpečí. Je ovšem třeba, aby koupající se nevstupovali do příbřežních porostů rákosu a orobince, kde riziko takzvané cerkáriové dermatitidy přetrvává," informuje zpráva ohledně aktuálního stavu kvality vody.

Dál ovšem platí doporučení ohledně nekrmení vodních ptáků, protože právě z jejich výkalů se motolice do vodního prostředí dostávají.

Další výjezd harvesteru a sekání proběhne na podzim...

"Podle všech sledovaných ukazatelů jakosti vody v rámci projektu „Zlepšení jakosti a kvality vody“ lze hodnotit vodu Velkého rybníka v celém průběhu roku 2013 jako vhodnou ke koupání a tato situace podle podrobných rozborů vody stále trvá.Jakost povrchové vrstvy vody Velkého boleveckého rybníka je i nadále velmi dobrá a ve všech sledovaných ukazatelích odpovídá s velkou rezervou požadavkům kladeným na vodu přírodních koupališť," uvádí se v závěru ohledně posledních měření na Velkém boleveckém rybníce.

Kdy proběhne druhá fáze sekání, zatím není úplně jisté. "Teď se čeká na to, jak se bude ekosystém chovat a jak to nakonec bude vypadat. Zatím se plánuje, že znovu by se sekalo na podzim," potvrdil QAPu Richard Havelka z úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku .

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte