QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Náhražky místo smetany, nářez místo šunky. Restaurace klamou

12.05.2016 9:44

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zaměřili na suroviny, ze kterých v restauracích vaří. V mnoha případech přitom zákazníci platí za mnohem méně kvalitní náhražky.

ilustrační foto_QAP foto

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se tentokrát při kontrolách zaměřila na složení jídel v restauracích. Ukázalo se, že velmi často restaurace na jídelních lístcích uvádí odlišné suroviny, než ze kterých se následně vaří. Za dražší suroviny vydávají náhražky. 

Podle inspekce jde v takovém případě o klamání zákazníků, v mírnějším případě jde o zavádějící informace. "V celkem 110 kontrolovaných provozovnách se inspektoři zaměřili zejména na to, zda informace o složení pokrmů v jídelních lístcích, nabídkových tabulích, nebo poskytnuté ústně odpovídají reálně použitým surovinám," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problémy se našly ve víc jak čtvrtině kontrolovaných restaurací a provozoven, které nabízí jídlo.

Nejvíc se šidí na mléčných výrobcích jako sjou sýry nebo smetana. Velký problém mají pizzerie...

Nejvíc se šidí na používání mléčných výrobků v jídlech. To znamená třeba sýrů nebo smetany. Místo nich dávají restaurace do jídel suroviny na bázi rostlinných tuků a olejů. "Typicky provozovatel informoval o použití smetany, ve skutečnosti ale použil náhradu s například palmovým tukem, řepkovým, slunečnicovým, sójovým nebo kukuřicovým olejem za využití další složky jako například sušené mléko, sušené podmáslí, emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory. Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček. V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů," vypočítává Pavel Kopřiva.

Problémy se objevily i u jídel se šunkou. Místo té byl často používaný konzumní nářez.

Inspektoři budou v kontrolách pokračovat. "Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontroly bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech společného stravování i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě," uzavírá mluvčí SZPI.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT