Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Anonym vyhrožuje univerzitám útokem

11.03.2024 11:17     11.03.2024 17:26

V pondělí 11. března přišel na několik univerzit v tuzemsku výhružný e-mail.

opatření anonym v Plzni_0324_QAP (6)
opatření anonym v Plzni_0324_QAP (6)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (3)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (5)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (7)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (4)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (2)opatření anonym v Plzni_0324_QAP (9)

„Dnes byl na ZČU v Plzni doručen e-mail, v němž neznámý pachatel vyhrožuje opakováním prosincového útoku na blíže neurčenou univerzitu, přičemž požaduje zaslání bitcoinů,“ informovala Andrea Čandová, mluvčí Západočeské univerzity v Plzni.

„Ze strany vedení ZČU v Plzni, po konzultaci s Policií ČR, bylo přijato opatření k ostraze, která byla na možné nebezpečí upozorněna a požádána o zvýšenou bdělost při kontrole vstupu osob do objektů univerzity,“ dodala Čandová.

Policie okamžitě reagovala. „Po oznámení o potenciální hrozbě směřující k několika univerzitám, ve které anonym vyhrožuje střelbou, jsme ihned začali činit kroky k zajištění bezpečnosti všech možných dotčených objektů,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

„Okamžitě byly k dotčeným objektům univerzit v Plzni vyslány policejní hlídky, události věnujeme maximální pozornost,“ dodává mluvčí.

AKTUALIZACE:

12:19

„Výhrůžka nesměřuje k dnešnímu dni, nyní komunikujeme se všemi dotčenými univerzitami a následně budou nastavena bezpečnostní opatření a to i na základě vyhodnocení všech rizik. Kriminalisté na případu pracují a pátrají po pisateli," aktualizovala mluvčí policie.

Kromě plzeňské univerzity obdržela výhružku i univerzita v Olomouci. „Několik vysokých škol v Česku včetně Univerzity Palackého v Olomouci dnes dopoledne obdrželo výhružný e-mail, o kterém je informována policie. Vedení univerzity se společně s policií dohodlo na preventivních opatřeních, která z pochopitelných důvodů nelze zveřejňovat. Určitě nechceme nic podcenit, zároveň ale také chceme předejít šíření paniky. O větší obezřetnost a všímavost jsme požádali rovněž všechny fakulty a součásti univerzity, o totéž prosíme i všechny zaměstnance a studenty. Jsme nadále v kontaktu s policií a řídíme se jejich doporučeními," zveřejnila univerzita dnes po poledni.

12:34

„V současnosti nás můžete ve zvýšené míře vidět u vysokých škol při provádění periodických kontrol. Se všemi zástupci VŠ jsme v nedávné době řešili postupy pro obdobné případy a obdrželi od nás bezpečnostní doporučení, která budou vždy v koordinaci s jejich krizovými plány," uvádí policie.

Policie v Plzni přijala opatření a rozmístila hlídky k jednotlivým objektům univerzit.

„V souvislosti s touto vyhrůžkou jsme na území města Plzně, kde se nachází několik objektů dvou univerzit, a to Západočeské univerzity v Plzni a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, přijali adekvátní bezpečnostní opatření. Nejenom, že dohlížíme na dotčené objekty univerzit, ke kterým byly ihned vyslány policejní hlídky, ale také jsme, od okamžiku obdržení této informace, v úzkém kontaktu s vedením vysokých škol," uvedla Pavla Burešová, mluvčí policie.

13:54

Hradec Králové

„Na základě přijatého poznatku ve vztahu k výhružnému e-mailu jsme přistoupili k evakuaci studentů z budovy Fakulty informatiky (UHK) v ulici Hradecká, kde byla přerušena výuka," uvedla policie na síti X s tím, že evakuován byl celý univerzitní kampus Na Soutoku v Hradecké ulici

17:26

Policie z Hradce Králové aktualizovala informace: „Přijatý poznatek jsme řádně prověřili a zjistili, že se nezakládá na pravdě. Zásahová jednotka včetně prvosledových hlídek a psovodů prohledala všechny prostory kampusu UHK a vyhodnotila prostory jako bezpečné," uvádí policie.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte