Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mokřad na Černickém potoce je přírodní poklad, ohrožují ho výstavby i skládky

26.05.2021 7:01

Mokřad na Černickém potoce není příliš známý, přitom jde o přírodní poklad. Toto významné místo ale ohrožují plánované stavební práce, výstavby hal nebo černé skládky. Slovany ho chtějí ochránit.

mokrad slovany
mokrad slovanymokrad slovany 3mokrad slovany 2

Málokdo ví, že na Slovanech se nachází významný krajinný prvek – mokřad na Černickém potoce. Z krajinářského i botanického hlediska je velmi významný. Jedná se o jedinečnou lokalitu v Plzni a jejím okolí, a to nejen z důvodu výskytu orchideje prstnatce májového.

Mokřad je podle vedení plzeňského druhého obvodu nyní ohrožován ze všech stran, a to plánovanými stavebními pracemi souvisejícími se zdvojkolejněním železniční tratě z Plzně do Nepomuka, výstavbou hal v sousedství, nevhodnou péčí, černými skládkami nebo dalším bezohledným chováním občanů.

V mokřadu najdete mnoho ohrožených rostlin - orchidej prstnatec májový, rdesno hadí kořen, kozlík dvoudomý, řeřišnice hořká, kohoutek luční, pcháč zelinný, blatouch bahenní, hrachor luční, tužebník jilmový. Černický mokřad je také biotopem silně ohroženého druhu žáby kuňky žlutobřiché a domovem modráska bahenního, který je v České republice téměř ohroženým druhem, neboť ubývá lokalit vhodných pro jeho život závisející na výskytu krvavce totenu a přítomnosti hostitelských mravenců.

„V současné době je potřeba tuto vzácnou plochu chránit více než v minulosti. Zničením tohoto mokřadu by došlo k narušení křehké rovnováhy v přírodě a nevratným škodám. Tento mokřad je v Plzni unikátem a já věřím, že se nám podaří jej zachovat v nezměněném stavu pro další generace,“ sdělila místostarostka městského obvodu plzeň 2 – Slovany Eva Trůková.

foto: ÚMO Plzeň 2
 
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství