Nepřepalte to, jarní slunce je zrádné

15.03.2024 9:35

Po dlouhých zimních měsících, se zanedbatelným počtem opravdu slunečných dnů, se většina z nás už nemůže dočkat jara, se všemi jeho benefity. Příroda se probouzí, ptáci rozehrávají své ranní koncerty, čím dál více nás začíná přitahovat zahrada nebo pěší výlety za poznáním. Všechno má společného jmenovatele – sluncem prozářené dny. Ty s sebou sice přinášejí radost a životadárnou energii, ale zároveň i sílu intenzivního záření, které může být pro naši pokožku po zimě velmi zrádné. Jak to se sluncem na jaře „nepřepálit“ poradí dermatoložka EUC Kliniky Plzeň MUDr. Hana Szakos Krausová.

EUC PR 2
EUC PR 2EUCEUC_1

Potřebu dobít baterky s jarními paprsky cítíme všichni, proč a na co bychom měli být opatrní?

Slunce a jeho záření nám jistě pomáhá psychicky a je důležité i pro tvorbu vitamínu D, ale neměli bychom zapomínat, že UV záření může mít také negativní účinky při dlouhodobém a nadměrném působení na kůži. Proto je potřeba se před UV zářením důkladně chránit - jak oblečením, opalovacími krémy s vysokým faktorem, tak i omezením doby strávené na slunci.

Jakou roli při ochraně pokožky hraje fototyp člověka? A jak zjistíme, jaký fototyp jsme?

V lidské kůži máme buňky, které produkují melanin a melanin naší kůži pomáhá odrážet UV paprsky. Podle množství melaninu v kůži se určuje i fototyp člověka. V Evropě se nejvíce vyskytují lidé s fototypem od I. - III. Tedy lidé se světlými vlasy, modrýma očima, jejichž pleť má na slunci sklon k začervenání. S vyšším fototypem jsou pak obyvatelé Asie, Afriky, kteří mají i tmavší barvu kůže, hnědé oči, tmavé vlasy – jejich kůže obsahuje více melaninu a vůči záření jsou tedy odolnější.

Existuje univerzální doporučení, například pro zahrádkáře, jak si počínat při celodenním pobytu na jarním slunci?

Je lepší pracovat dopoledne a odpoledne a nevystavovat kůži největší dávce UV záření, která na Zemi dopadá mezi 10:00-15:00 hod a samozřejmě se chránit oblečením a opalovacími krémy s vysokým faktorem. Opalovací krémy je vhodné kupovat v lékárně, aby byly certifikované a jejich účinnost tak zaručena.

Ohrožené silou slunečního záření jsou zejména malé děti a starší lidé. Co byste poradila jim?

Určitě je vhodné používání opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem. Chránit se i oděvem a zase omezit dobu strávenou na slunci. Miminka a batolata by se slunečnímu záření neměla vystavovat vůbec. Protože spálení v dětství do puchýřů je rizikovým faktorem pro vznik melanomu.

V jarním období si připomínáme i Evropský den melanomu - kožní onemocnění, které je celosvětově na vzestupu a kde prevence a včasný záchyt je jízdenkou k uzdravení…

Ano, je tomu tak, maligní melanom má již 5. místo ve výskytu zhoubných nádorů vůbec a jeho četnost stoupá a bohužel postihuje i mladší populaci. Prevence je velmi důležitá a měla by zahrnovat preventivní vyšetření dermatologem a samozřejmě i účinnou ochranu před UV zářením. Jsem moc ráda, že na EUC Klinice máme k dispozici i digitální dermatoskop, kterým můžeme odhalit melanom již v počátečním stádiu a který je současně vhodný i pro sledování pacientů s mnohočetnými a nepravidelnými névy.

Pokud si nejste jisti zdravím své pokožky nebo pozorujete změny kůže a pigmentových znamének, neváhejte kontaktovat recepci EUC Kliniky Plzeň na tel. č. 378 218 111 a sjednat si termín návštěvy.

foto: EUC Klinika Plzeň

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24