Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Inspekce životního prostředí chce dát NP Šumava pokutu za kácení na Ptačím potoce

04.09.2011 8:06

Strana zelených měla zřejmě s kácením stromů na Ptačím potoce pravdu. Právě za to chce totiž Česká inspekce životního prostředí dát šumavskému parku pokutu a to až 2 miliony korun.

odkorňování smrků na stojato 1

Hnutí DUHA zveřejnilo zprávu o tom, že Česká inspekce životního prostředí chce dát Národnímu parku Šumava pokutu za to, že kácel na Ptačím potoce. Parku hrozí až 2 miliony korun pokuty. Dramatický zvrat vyplývá z dopisu, který Hnutí DUHA od inspektorů obdrželo.

Stanovisko inspekce potvrdilo argumenty Hnutí DUHA a Ekologického právního servisu. Současné vedení národního parku nemělo k vykácení tisícovek stromů speciální povolení. Svým počínáním porušilo zákon a drasticky poničilo vzácný horský les, který je mimo jiné domovem vzácného tetřeva hlušce. Lidé, kteří bránili stromy před kácením, změřili pomocí GPS, že dřevorubci u Ptačího potoka poškodili celkem přes 32 hektarů lesa. Sama inspekce v dopise uvedla, že některé z vykácených ploch jsou větší než pět hektarů.

Ředitel Stráský místo zastavení nelegálního kácení poslal proti lidem, kteří mu bránili, policejní jednotky. Nyní je i postupem České inspekce životního prostředí potvrzeno, že účastníci blokády byli v právu, když se svou přítomností snažili zabránit nelegálnímu kácení.

"Je to dramatický zvrat. Inspekce potvrdila, že kácení vzácných lesů na Ptačím potoce bylo po celou dobu ilegální. Budeme pečlivě sledovat, jestli někdo na inspektory nedělá politický nátlak během řízení o udělení pokuty," řekl Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

"Je to poprvé, co některý ze státních orgánů uznal vážná pochybení při kácení v národním parku Šumava. Věříme, že celá záležitost bude inspekcí řádně a transparentně prošetřena," komentovala právnička EPS Markéta Cooiman.

Podle § 88 odst. 2 písm. n) zákona o ochraně přírody a krajiny hrozí šumavskému parku až 2 miliony korun pokuta.

zdroj: Hnutí DUHA

foto: Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT