Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Rokycansku se našla další munice z druhé světové války

02.06.2011 12:19

Další ´hledač pokladů´ byl odměněn nálezem ostré munice z druhé světové války. Tentokrát k nálezu došlo na Rokycansku a ani zde to nebylo poprvé!

munice-2

Mezi Mýtem a Cheznovicemi na Rokycansku byla objevena munice z druhé světové války.

"Pomocí detektoru kovu byla v pondělí 30. května ráno nalezena v lesním porostu mezi Mýtem a Cheznovicemi u rybníka Štěpán munice z druhé světové války. Nálezce, který hledal v lese staré mince, okamžitě na místo přivolal pomocí linky tísňového volání policisty," uvedla mluvčí rokycanské policie Jana Tomová s tím, že policisté okolí zajistilii a o nálezu vyrozuměli svého kolegu specializujícího se na pyrotechniku. "Bližším ohledáním bylo následně zjištěno, že se jedná o tři kusy nevystřelené munice o ráže 76,2 mm. Pyrotechnik střely zajistil a odvezl k bezpečné likvidaci."

V letošním roce se podle Tomkové jedná o druhý nález na Rokycansku. "V lednu byl pomocí linky 158 oznámen nález munice u truhlárny v obci Strašice v areálu bývalých kasáren. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o cvičnou protitankovou minu a odvezl ji k likvidaci," poznamenala mluvčí a dodala, že není vyloučeno, že se s obdobným nebezpečným předmětem může setkat kdokoli ze široké veřejnosti. "Nálezy předmětů, které jsou zejména svým tvarem podezřelé, je nutné okamžitě ohlásit na bezplatnou linku tísňového volání 158. Jen odborníci zjistí o jaký předmět se jedná a zda je nebezpečný. Tímto jednoduchým řešením lze předejít možným závažným následkům. Toto ´vojenské dědictví´, ať už se jedná o cvičný, či funkční materiál je možné nalézt v podstatě kdekoli - při opravách domů, komunikací, nebo loukách, na polích, v lese."

Ilustrační foto

Policisté připomínají základní pravidla chování na místě nálezu nebezpečného předmětu!

- předmětu se nelze zásadně dotýkat, či prohledávat okolí pod vidinou dalšího nálezu
- je nutné odstoupit do bezpečné vzdálenosti
- pokud odcházíte zcela mimo prostor pro pomoc, označte okolí místa nálezu dobře viditelnou značkou (např. bílý kapesník, čepice)

- volejte Policii ČR a nález oznamte - mezi podstatné údaje patří mimo jména a příjmení i bližší konkretizace místa nálezu a stručný popis nálezu, který jste viděli
- vyčkejte příjezdu policistů a okolí místa sledujte, mohla by přijít i další osoba, která o nálezu neví, tu je nutné poučit o nebezpečí

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT