Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

Na Světovaru vyroste velkokapacitní parkovací dům. Je to první krok k plánované bytové výstavbě - FOTKY

08.05.2024 12:34

Město Plzeň zahájilo výstavbu velkokapacitního parkovací domu na Světovaru. Parkovací dům je nedílnou podmínkou pro budoucí bytovou výstavbu, která na Světovaru vznikne. Přinášíme informace!

zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (3)
zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (3)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (2)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (4)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (5)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (6)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (7)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (1)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (8)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (9)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (10)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (12)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (11)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (13)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (14)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (15)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (16)zahájení stavby parkovacího domu Světovar_0524_QAP (17)

V úterý 7. května byla slavnostně zahájena stavba nového parkovacího domu na Světovaru. Slavnostního zahájení se zúčastnilo vedení města v čele s primátorem Romanem Zarzyckým.

„Parkovací dům je nedílnou podmínkou toho, aby zde mohla vzniknout nová bytová výstavba. Bude zde v třípatrové podzemní a pětipatrové nadzemní části 433 parkovacích míst, část z nich pro elektroauta. Mým cílem je, aby na každém velkém městském obvodě bylo jedno velkokapacitní parkoviště,“ řekl na úvod primátor Roman Zarzycký.

Tímto projektem se dle technického náměstka primátora Pavla Bosáka spouští další fáze proměny areálu Světovaru. „Vedle už stojícího TechToweru vzniknou další domy, které budou převážně bytové. Budou tam ale i komerční prostory. Právě tento parkovací dům umožní zástavbu i v místech, kde jsou nyní dočasná parkoviště,” zmínil náměstek. 

Parkovací dům má sloužit především k pokrytí potřeb areálu bývalých kasáren Světovar. „Objekt osadíme parkovacím systémem. Všechna stání tak budou placená s přístupem na čipové karty či parkovací lístky,“ uvedl Pavel Bosák. Sazby budou nastaveny odlišně pro jednotlivé skupiny uživatelů.

„Jedná se vyloženě o rezidenční parkoviště. Pár veřejných míst zde bude, ale bude jich menšina, parkovací stání nebudou v režimu P+R,” doplnil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Aktuálně se na místě dokončují přeložky trakčního vedení a přípojky vodovodu a kanalizace. „Chystá se hloubení stavební jámy, to bude trvat asi pět měsíců. V září tohoto roku začnou práce na nosné konstrukci objektu. Hotovo by mělo být v listopadu 2026,” řekl Radim Smékal, technický vedoucí oblasti společnosti STRABAG a.s., která je zhotovitelem. Objekt vyjde na 198 milionů korun bez DPH.

Do roku 2026 by na Světovaru kromě parkovacího domu měly být postaveny i dva menší domy. Jejich kolaudace je závislá na kolaudaci parkovacího domu. Počítá se i s větším domem, který pojme necelých sedmdesát bytů.

„Nejdříve vznikne blok A5, kde bude cca 40 bytů. V přízemí tohoto objektu vznikne i služebna městské policie. Dále počítáme s bytovým domem E, který vznikne na stávajícím parkovišti TechToweru. Proto je výstavba parkovacího domu nezbytná. Tam bude cca 40 bytů,” vysvětlila Světlana Budková, radní pro oblast bytovou, vč. dostupného a sociálního bydlení.

„Největší z těch tří domů je blok A1-A4, kde vznikne cca 68 bytů,” dodala radní s tím, že byty budou určeny pro mladé rodiny s dětmi a například pro zdravotníky nebo pracovníky v sociálních službách. Nejedná se tedy o tzv. sociální byty. 

Za návrhem objektu se zelenou střechou stojí architektonické studio Atelier 99.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT