Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Maminky na mateřské, které nedorazí na Úřad práce s potvrzením o pobytu v ČR, o peníze nepřijdou!

10.10.2012 13:40

Původně měly vyplnit formulář do konce října, jinak hrozilo, že jim stát výplatu rodičovského příspěvku pozastaví. 

logo_urad_prace

Mezi stovkami maminek na mateřské dovolené se poslední dobou také v Plzeňském kraji šíří obava, že pokud do konce října nedodají  na Úřad práce prohlášení, že skutečně bydlí v ČR, přijdou o rodičovskou. QAP.cz se proto vydal na dětské hřiště do Borského parku v Plzni a zjišťoval, jestli maminky o něčem podobném někdy slyšely. "Já o tom teda neslyšela vůbec, snad mi nemůžou sebrat peníze, když do schránky nic nepřišlo," tvrdí rozlobeně paní Jana. "Tak to já už o tom slyšela a dokonce jsem byla formulář na Úřadě práce vyplnit," přidává se další maminka s tím, že jí o tom řekla kamarádka, která to pro  změnu slyšela v tramvaji.

A kde je tedy pravda? Musíte dojít podepsat formulář o potvrzení pobytu v ČR, aby vám stát nesebral rodičovský příspěvek?

Jak QAPU.cz prozradil tiskový mluvčí úřadu práce ČR Jiří Reichl, nemusíte! Formulář musí vyplnit jen ten, kdo bude vyzván Úřadem práce. 

Když jsme ale zavolali na úřad práce v Plzni, nestačili jsme se divit. Podle úřednice musí opravdu do konce října vyplnit prohlášení o pobytu v ČR každá maminka, která přišla o rodičovský příspěvek žádat před 1.lednem 2012, jinak jí stát přestane peníze vyplácet.  

Takže maminky, tatínkové a všichni ostatní. Pokud jste nevěděli, že formulář vyplní jen ten, kdo k tomu bude písemně vyzván Úřadem práce, buďte naprosto v klidu. Neví to ani samotné úřednice. A nebo spíš se k nim tato informace ani nedostala. 

Díky QAP.cz si proto ušetříte cestu na úřad. Pokud bude mít Úřad práce podezření, že zneužíváte peníze státu, osobně vás k vyplnění formuláře vyzve poštou. Na rodičovský příspěvek a další dávky mají totiž nárok jen lidé, kteří v České republice skutečně bydlí, nikoliv zde mají pouze uvedený trvalý pobyt. 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT