QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

20.09.2024 14:00

Volební místnosti se otevřely

V České republice začaly krajské volby. Na části území republiky jsou spojeny s prvním kolem senátních voleb.

20.09.2024 13:23

Dopravní nehoda na náměstí Milady Horákové v Plzni

Na místě probíhají záchranné práce, došlo ke střetu osobního automobilu a chodce.

Cyklisté v ohrožení! Na Plzeňsku řádí zloději kol

27.07.2013 9:22

Cyklistická sezóna je v plném proudu a zloději kol mají možná našlápnuto k rekordu. V posledních týdnech se krádeže kol množí nejen v Plzni, ale také na jižním a severním Plzeňsku.

čipování kol1

Cyklisté se znovu stali velmi oblíbeným cílem zlodějů v regionu. V posledních týdnech stoupá počet krádeží kol hlavně na severním a jižním Plzeňsku. Ve Stodu třeba zloděj ukradl z jednoho domu hned pět kol najednou. Krade se všude. Kola mizí z domů, velkým rizikem je ovšem nechat postavené kolo u restaurace nebo obchodu.

"O kolo můžete přijít prakticky v každou denní dobu. Místa s velkou koncentrací lidí či zámek na kolo nejsou zárukou toho, že o kolo nepřijdete. Pro zloděje je to z pravidla otázka několika vteřin. Krádeže jízdních kol je sezónní záležitost. Na jaře a během letní sezóny policisté do policejních statistik zapisují podstatně více těchto případů, než v ostatních měsících roku,"potvrdila mluvčí policie Ivana Telekešová.

Jednoduchý fígl, jak zloději ztížit práci? Přehoďte převody na kole!

Stále platí, že nejlepší je kolo bezpečně zamknout zámkem. Ani to sice někdy zloděje neodradí, ale pořád je to jedna z možností, jak kolo uchránit. Další fígl je ovšem mnohem víc originální. "Skutečně se vyplácí kolo zamykat a mít jej pokud možno stále na očích. Může se stát, že to z nějakého důvodu nelze. Práci zlodějům však můžete snadno ztížit. Přehoďte převody na nejnižší rychlostní stupeň, aby se nemohl rychle rozjet a zmizet," říká policejní mluvčí.

Pro případ odcizení vašeho jízdního kola je dobré mít fotografie vašeho jízdního kola se všemi jeho markanty. Mohou následně posloužit jako důkazní materiál. Poznačené výrobní číslo je samozřejmostí. "Obchody nabízejí celou řadu zabezpečení jízdních kol v podobě například bezpečnostního zámku, uzamykatelných stojanů či elektronické prvky zabezpečení, které spustí hlasitou sirénu, jakmile s bicyklem někdo nepovolaný pohne," uzavírá Ivana Telekešová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky