Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Start světového poháru Grand Prix Škoda byl údajně neregulérní

19.10.2011 10:47

Letošní ročník světového poháru Grand Prix Škoda, který se v neděli 16. října konal v Plzni, bude mít ještě administrativní dohru! Organizátoři chtějí vyřešit neregulérní start, který poškodil některé závodníky.

img00002

V neděli 16. října přivítala Plzeň opět nejlepší cyklokrosaře světa při úvodním podniku světového poháru v cyklokrosu pod názvem Grand Prix ŠKODA. "Do Plzně jsme přivezli světový pohár se ŠKODA Transportation už po třetí a po celý rok jsme tvrdě pracovali, abychom dokázali laťku stanovenou předchozími ročníky posunout ještě výše," řekl ředitel závodu Ing. Pavel Šticha a pokračoval: "Jsem přesvědčený, že se nám to povedlo, tady až na černou kaňku v podobě neregulérního startu po fatální chybě rozhodčích." 

Reaguje tak na odstartování závodu elitních mužů v době, kdy před nimi stál kameraman České televize a zapříčinil tak zpomalení několika závodníků, včetně mistra světa z roku 2009 Nielse Alberta.

"Mezinárodní cyklistická federace (UCI) vydává takzvaný TV RunDown, podle kterého je televizní přenos závodu rozplánován po vteřinách a který je nutno dodržovat," vysvětlil Štichův kolega Jiří Novotný a dodal: "Podle pravidel UCI musí kameraman opouštět startovní koridor minutu před startem závodu, 30 sekund před startem již musí být startovací dráha volná.Hlavní sudí Miriam van Es ale odstartovala přesně o 59 sekund dříve, než bylo stanoveno. Kameraman měl proto dle pokynů z režie České televize ještě dost času na představení posledního závodníka u hrazení - Nielse Alberta."

Zaváhání rozhodčích sledoval Pavel Šticha na velkoplošné obrazovce v areálu závodu. "Nejdříve jsem nevěděl, co se stalo, později jsem se vše dozvěděl od Jirky, který byl v kontaktu jak s hlavní rozhodčí, tak i s Českou televizí."

"Za celý organizační tým musím říci, že nás to velmi mrzí a cítíme se být poškozeni. Zvláště z reakce hlavní rozhodčí, která vidí pochybení na straně kameramana a pořadatele. V průběhu celého roku se pečlivě věnujeme přípravám, abychom dovedli vše k absolutní dokonalosti, což věřím, bylo vidět, tedy až na zmiňovaný start, který byl čistě v režii rozhodčích," dodal ředitel Šticha. "Zároveň cítíme i se závodníky, kteří byli neregulérním startem poškozeni, ať již Niels Albert, Francis Mourey, domácí jezdci Petr Dlask, Martin Zlámalík, ale i řada dalších."

Podle regulí UCI je za start zodpovědný hlavní rozhodčí a startovat může až ve chvíli, kdy je přesvědčen, že startovní koridor je volný, což se nestalo. Miriam Van Es ale odstartovala zády k závodníkům.

"Nejen reakce médií na tuto skutečnost nás přiměla k tomu, že jsme požádali Peetera Van den Abeeleho jako hlavního koordinátora UCI o oficiální vyjádření ke zmíněnému a dle nás, organizátorů, neregulérnímu startu. I Abeele je velmi zklamaný a celá záležitost bude mít ještě dohru," poznamenal Novotný.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství