Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Evropský průkaz zdravotního pojištění za peníze? Podvod, varuje Europe Direct!

16.12.2013 15:27

Před internetovými stránkami, které nabízejí vystavení Evropského průkazu zdravotního pojištění za úplatu, varuje plzeňská pobočka EUROPE DIRECT. S žádostí o průkaz by se měl každý obracet na svoji pojišťovnu!

ED PL logo varianta A

Internetové stránky, které nabízí vystavení Evropského průkazu zdravotního pojištění za peníze, chtějí vylákat finance z důvěřivců i v naší zemi. Mimo jiné na to upozorňuje psolečnost Europe Direct. Lidé by se ale měli mít před takovými nabídkami na pozoru.

Faktem je, že internetové takové internetové stránky fungují. Oprávnění poskytovat průkazy ale nemají. "Bohužel se objevily podvodné internetové stránky, které nabízejí vydání Evropského průkazu zdravotního pojištění za finanční obnos. Na takovou nabídku nikdy nereagujte! Se žádostí o vydání průkazu se vždy obracejte přímo na svou zdravotní pojišťovnu," informuje společnost EUROPE DIRECT, která má pobočku také v Plzni.

Jak funguje pojištění v EU mimo naší zemi? Řada lidí si stále není jistá...

"Jako český občan jste i občanem EU a proto, pokud a náhle onemocníte během svého dočasného pobytu v zahraničí, máte nárok na lékařské ošetření, které je neodkladné a nemůže počkat do vašeho návratu domů. Musí vám být poskytnuta zdravotní péče ve stejném rozsahu jako obyvatelům země, ve které se nacházíte," zní jasná pravidla ohledně zdravotní péče a pojištění.

Důležitou podmínku ovšem je mít u sebe právě Evropský průkaz zdravotního pojištění. Lékařské péče se vám sice dostane o bez něj, ale nejpsíš budete muset za zákrok platit na místě. "Je to reálný doklad o vašem zdravotním pojištění v některé ze zemí EU, který usnadní úhradu nákladů na péči a jejich následné proplacení. Pokud byste s sebou Evropský průkaz zdravotního pojištění neměli, nemůže vás nikdo odmítnout ošetřit, ale budete zřejmě muset zaplatit za péči na místě a o proplacení této částky zažádat po návratu domů. Podobně to je i v situaci, kdy se necháte ošetřit v soukromém zdravotním zařízení, zde byste museli také platit hotově," vysvětluje společnost Europe Direct. 

Evropský průkaz zdravotního pojištění je klasická karta pojištění, která platí v rámci celé unie a zdravotní pojišťovny ji vydávají bezplatně.

Další podrobnosti a rady poskytuje v Plzni pobočka EUROPE DIRECT v Tylově ulici 57. Na odborníky na různé situace v rámci Evropské unie se můžete obracet také přes e-mail na adrese europe.direct@techmania.cz nebo zjistit další rady a informace na webu www.europe-direct.cz/plzen.

FOTO: Europe Direct

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte