Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dodržujete bezpečnou vzdálenost za autem před vámi?

30.03.2011 8:43

Termín bezpečná vzdálenost by měl znát každý řidič. Jaká je ona bezpečná vzdálenost za vozidlem, které jede před vámi? Dodržujete ji? Proč je tak důležitá právě bezpečná vzdálenost zjišťoval QAP.

QAP FOTO

Proč dodržovat bezpečnou vzdálenost za vozidlem, které jede před vámi? Jaká je bezpečná vzdálenost? Dodržujete ji? QAP zjišťoval více.

Bezpečná vzdálenost za vozidlem jedoucím před vámi se řídí tzv.  pravidlem 2 sekund. To znamená, že vozidlo před vámi je vzdálené na dvě sekundy.

Jak na to?

Když vozidlo před Vámi mine nějaký pevný bod u silnice (strom, dopravní značku, …), tak Vy k tomuto bodu nesmíte dojet dříve, než za dvě sekundy.
Proč minimálně 2 sekundy?

Jde o rozšířené zjednodušující pravidlo používané již dlouho v zahraničí. Obecně jste povinni dodržovat takovou vzdálenost, na které v dané situaci bezpečně zabrzdíte. Velmi záleží na stavu silnice, počasí, stavu vozidla atd.

Proč je tak důležitá bezpečná vzdálenost?

Když vozidlo před Vámi začne brzdit, Vy nezačnete brzdit ve stejném okamžiku, ale se zpožděním. A právě toto zpoždění je způsobeno Vaší tzv. reakční dobou, to je doba, kdy zpozorujete podnět k brzdění a přendáte nohu z plynu na brzdový pedál. Reakční doba je při dobré kondici zhruba 1 sekunda, avšak často je delší kvůli např. nižší pozornosti při monotónní jízdě na dálnici, únavě, telefonování, rozhovoru se spolucestujícím.
Přitom jen za dvě sekundy ujedete při 130 km/h vzdálenost 72 metrů. To je délka cca 18 vozidel.

zdroj: Besip

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství