Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Na Plzeňsku žije i přísně chráněný ledňáček říční

22.07.2011 7:24

V Plzeňském kraji žije i silně ohrožený a přísně chráněný ledňáček říční, kterému se také díky nádhernému pestrému zbarvení říká Létající drahokam!

Přísně chráněný ledňáček říční je k vidění i v Plzeňském kraji. Ochráncům přírody se podařilo nafotit kolekci skvělých fotografií s tímto nádherně zbarveným ptáčkem!

"Bohumil Mášek tentokrát nafotil své oblíbence ledňáčky říční. Myslím, že výsledek jeho snažení Vás, zejména v těchto deštivých dnech, potěší stejně jako potěšil mě," vzkázal vedoucí DES OP Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je průměrně 16,5 cm velký pták z čeledi ledňáčkovitých. Je velmi výrazně zbarvený s oranžovou spodinou a modrým hřbetem, křídly a temenem, má také nápadně dlouhý zašpičatělý zobák. Vyskytuje se u pomalu tekoucích čistých vod na velkém území Evropy, Asie a v severní Africe. Ve střední Evropě se přitom jedná o jediného zástupce své čeledi!

Ledňáček říční se živí především menšími rybami, které loví střemhlavým útokem pod vodou, ale v malé míře se v jeho potravě objevuje i vodní hmyz a obojživelníci. Hnízdí v norách, které si sám hloubí ve strmých březích vod, v jedné snůšce přitom bývá 5-7 světlých vajec. V České republice se ledňáček říční vyskytuje celoročně. I přesto, že je jeho populační trend na našem území v posledních letech na mírném vzestupu, stále jej řadíme mezi silně ohrožené a tudíž i přísně chráněné druhy.  Na území ČR totiž hnízdí (maximálně do výšky 900 m. n. m.) pouze v počtu 300 – 700 párů!

Foto: Bohumil Mášek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství