QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vitaminové kapsle neobsahovaly téměř žádné vitaminy!

26.12.2018 14:16

Doplněk stravy měl obsahovat vitaminy, ale inspektoři SZPI téměř žádné neobjevili! Přípravek měl až téměř dvěstěkrát nižší hodnoty vitaminů než sliboval na obalu.

untitled
untitleduntitled (1)untitled (3)untitled (2)

Potravinářská inspekce zakázala speciální vitaminové kapsle, které měly méně vitaminů než avizovaly na obalu. Firmě, která výrobek uváděla na trh, hrozí pokuta.

Jednalo se o švýcarský doplněk stravy "Fytofontana AURECON Ring stop", šarže 0421, s datem minimální trvanlivosti 16. 10. 2021 od výrobce Herb-pharma AG Schweiz. Po rozboru Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že výrobek obsahuje menší množství vitamínů, než je uvedeno na obalu. Na základě zjištěných skutečností zakázala SZPI jeho prodej.

Přípravek měl obsahovat 178 miligramů vitamínu C ve dvou kapslích. Skutečný obsah byl ale nižší než jeden miligram na dvě kapsle. Podobně klamné hodnoty obsahoval i v případě vitaminu B1 a B6. Namísto 0,6 miligramu vitamínu B1 obsahovaly dvě kapsle 0,0114 miligramu tohoto vitamínu a místo 0,6 miligramu vitamínu B6 rozbor zjistil pouze 0,0076 miligramu.

Z uvedených skutečností vyplývá, že kontrolovaná osoba porušila Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací po potravinách spotřebitelům. „Inspektoři nařídili neprodlené stažení závadné šarže z trhu a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT