QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stará synagoga v Plzni září novotou! Nabídne i koncerty, MÁME FOTKY!

18.06.2014 13:12

Stará synagoga v Plzni, která je ve Smetanových sadech, doslova prokoukla do krásy. Dostala se do programu revitalizace židovských památek a prošla opravami za víc jak 31 milionů.

Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (21)
Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP fotoOtevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (2)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (3)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (4)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (5)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (6)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (7)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (8)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (9)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (10)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (11)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (12)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (13)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (14)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (15)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (16)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (17)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (18)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (19)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (20)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (21)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (22)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (23)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (24)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (25)Otevření zrekonstruované Staré synagogy v Plzni_QAP foto (26)

Stará synagoga v Plzni se po dlouhých letech proměnila do neuvěřitelně krásných prostor. Rekonstrukce, která vyšla na víc jak 31 milionů, trvala zhruba čtyři roky. Ve středu 18. června byla synagoga slavnostně otevřená a nově bude sloužit nejen náboženským účelům, ale také koncertům, podobně jako Velká synagoga.

Stará synagoga, která je v atriu domů ve Smetanových sadech nad hotelem Slovan, se po několika letech dočkala slavnostního otevření po rekonstrukci. Plzeňská synagoga se stala součástí rozsáhlého Projektu revitalizace židovských památek v České republice. "Federace židovských obcí získala dosud největší grant na záchranu svých památek v poválečné době, celkem 280 milionů korun. 85 procent z toho pochází z evropského Fondu pro regionální rozvoj. Díky tomu se podařilo rekonstruovat, restaurovat a zchránit patnáct budov. Mezi nimi i architektonicky cennou Starou synagogu v Plzni," řekl při slavnostním otevření místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

Stará synagoga v Plzni vyrostla v roce 1859, sloužila ale "jen" 80 let.  "Po katastrofě holocaustu postupně chátrala a hrozilo, že ji potká osud vedlejší, takzvané pomocné synagogy, ze které je dnes zachováno pouze obvodové zdivo. Ale dnes mohou návštěvníci obdivovat krásný interiér, ukrytý po desítky let pod nánosy špíny a prachu ve zdánlivě nezajímavé budově," říká Jiří Daníček .

Stará synagoga bude sloužit podobně jako Velká synagoga také pro koncerty a výstavy...

Nově opravený okouzlující interiér nebude ale sloužit jen pro náboženské potřeby, ale těšit se můžeme na řadu akcí. Právě ve Staré synagoze se budou nově konat také nejrůznější kulturní projekty. "Vnitřní prostor je nově rozdělený do tří samostatných celků tak, aby se návštěvníci mohli seznámit jak s tradicemi a zvyky judaismu na druhé galerii, tak s historií Židů v Plzni na první galerii. Přízemí je vyčleněno pro krátkodobé výstavy, koncerty a kulturní pořady a současně bude sloužit i náboženským potřebám plzeňské obce," uzavřel místopředseda federace.

Stará synagoga byla v Plzni postavená v roce 1859 v zahradě židovského obecního domu. V její těsné blízkosti byla v roce 1875 vystavěna takzvaná Výpomocná synagoga, která už dnes prakticky neexistuje. Zbyly z ní jen obvodové zdi, které jsou upravené jako památník obětí holocaustu v Plzni.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT