Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská teplárenská chystá rozsáhlou odstávku! Na tři dny přeruší provoz

18.05.2015 13:01

Plzeňská teplárenská po patnácti letech chystá na tento týden rozsáhlou odstávku. Dotkne se to hlavně Severního přdměstí, Slovan a Doubravky. Krom dodávky tepla se to týká i teplé vody.

ilustrační foto_QAP_foto (2)

Hned několik částí Plzně bude v tomto týdnu bez teplé vody po několik dnů. Plzeňská teplárenská chystá po patnácti letech úplnou odstávku. I když o teplo nejspíš Plzeňanům momentálně moc nejde, odstávka znamená i přerušení dodávky teplé vody.

K úplné odstávce dojde mezi 21. a 23. květnem. Mimo provoz budou všechny uhelné kotle a zastaví se dvě hlavní turbosoustrojí. "V provozu zůstane jen nejmenší z kotlů K7, jenž spaluje výhradně biomasu a k němu příslušející nejmenší turbína TG3, které prošly údržbou a opravami v předcházejících třech týdnech. Energie z tohoto nejmenšího teplárenského zdroje bude sloužit pouze pro potřeby samotné teplárny a k dodávce páry pro Plzeňský Prazdroj," informovala společnost.

S přerušením dodávky teplé vody by měly počítat především obyvatelé na Severním předměstí, na Doubravce a na Slovanech. Částečně zasáhne odstávka také centrum města. Naopak teplá voda dál poteče ve Skvrňanech a na Borech. tyto části západočeské metropole zásobuje Plzeňská energetika z areálu bývalé Škodovky.

Bez větších problémů by se s omezením měly vypořádat nemocnice v zasažených lokalitách. Fakultní nemocnice na Lochotíně využije během odstávky své dva záložní zdroje, v nemocnici PRIVAMED budou po dobu odstávky instalovány dva mobilní kotle.

"Nutnost odstávky je dána nejen každoroční potřebnou údržbou, opravami a rekonstrukcemi technických zařízení Plzeňské teplárenské, ale také nutností připojit nově budovaný tzv. „Horkovod MOVO“, který nahradí dosavadní už neekonomický parovod směrem na Slovany. K potrubní síti bude připojen i horkovod z budované spalovny komunálního odpadu ZEVO Chotíkov. Na pracích se bude nonstop podílet téměř stovka dělníků a techniků, odstávka by podle harmonogramu měla trvat 72 + 2 hod," zní vysvětlení společnosti.

Jen pro zajímavost, z primárního potrubí se bude muset vypustit milión litrů vody, navíc následné opětovné napouštění bude trvat zhruba 10 hodin v rozsahu sto tun vody za hodinu.

"Cílem je kromě už uvedených důvodů minimalizovat riziko poruch v topném období. Náklady budou činit pět miliónů korun, polovina půjde na horkovody, druhá na zařízení v samotné teplárně. Harmonogram prací je skutečně mimořádně napjatý, ale disponujeme tak kvalitními pracovníky, že pokud nenastane nějaká opravdu nepředvídatelná okolnost typu „zásah bleskem“, nemám obavy, že bychom snad všechno nestihli ve stanoveném termínu,“ doplnil výrobní ředitel teplárenské Zdeněk Dongers.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT