QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda zpřísňuje! "Je nám líto, ale musíme jednat," řekl Hamáček

28.01.2021 19:57

Obyvatele České republiky čekají další omezení. Jedná se převážně o omezení volného pohybu osob a také služebních cest, kdy docházelo k jejich zneužívání.

urad vlady blatny havliček

Vláda omezuje převážně styk s jinými osobami. Nová omezení začnou platit o půlnoci z pátku na sobotu. "To nejlepší je zůstat doma," řekl Hamáček. "Vím, že to říkáme pořád dokola, ale je to nutné opakovat." Doplnil ho Jan Blatný. "Cílem je snížit mobilitu lidí, to je jediné, o co se snažíme."

Během posledního týdne došlo k zastavení zlepšování celé situace. "Je nezbytně nutné se opět snažit čísla snižovat. Společně jsme se ve vládě dohodli, že je potřeba snížit počet hospitalizovaných osob s nákazou covid-19," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda také rozhodla, že se zatím změna protiepidemického systému konat nebude. Debaty o změně PES začnou v době, až bude v nemocnicích 3000 - 4000 hospitalizovaných s nákazou covid-19. "Skóre je jedním z několika parametrů. V současné době převažuje záměr snižovat počet hospitalizovaných," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Vláda apeluje na všechny osoby, aby si uvědomily, v jaké závažné situaci se nacházíme. "Nařizujeme, aby lidé omezili kontakty na dobu nezbytně nutnou, omezili kontakty s jinými osobami a nebo používali respirátory," dodal ministr vnitra Jan Hamáček.

Testování antigenními testy bude možné co tři dny. Vláda tak chce pomoci i pendlerům. "Naším cílem nebylo zvyžovat restrikce," řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. "Jde nám spíše o to, aby byla nařízená opatření dodržována," doplnil.

Další omezení se týká služebních cest. Služební cesty jsou stále možné, bude ovšem potřeba mít písemné potvrzení zaměstnavatele nebo objednavatele služby. V posledních dnech se totiž stávalo, že lidé zneužívali možnosti vyjet na služební cestu, ale brali s sebou i rodinu. To už teď možné nebude, na služební cestu může vyjet pouze ten, koho se cesta týká. Namátkově budou prováděny kontroly v hotelích. "Nikdo ale nezakazuje si pronajmout malý byt, garsonku a tak trávit služební cestu," konkretizoval Jan Hamáček.

Nejvíce lidé očekávali možnost otevření skiareálů. "Musíme se omluvit, původní uvažování o otevření skiareálů bylo myšleno v dobrém. Bohužel situace se nevyvíjí dobře," omluvil se Karel Havlíček. "Nedokážeme říct, kdy se budou moci otevřít." Lanovky tak nebudou moct přepravovat ani pěší. Budou je moci využívat pouze zaměstnanci horské služby nebo složky IZS.

Kabinet také obnovil zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Výjimkou je přítomnost například třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů.

V autoškolách budou muset učitelé i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2. Dále se ale budou moci řidičské lekce konat.

Foto: Vláda ČR

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24