QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ArtCamp v Plzni láká umělce z celé republiky i ze zahraničí

20.07.2016 18:36

Plzeňský ArtCamp láká každoročně řadu zájemců o umění. Tato letní škola představuje nejen příležitost naučit se něco nového z oblasti umění a designu, ale také příjmené zpestření léta.

AC_design

Plzeňský ArtCamp je letní škola, která každoročně láká stovky místních i zahraničních účastníků. Nabízí možnost naučit se různým výtvarným technikám, vyzkoušet svůj um v různých oborech umění a designu, nebo rozvinout svůj talent pod vedením významných umělců. Nabízí také kurzy orientované na přípravu ke studiu na vysokých uměleckých školách. Vybrat si můžete mezi kurzy vhodné pro širokou veřejnost od začátečníků po pokročilé, kurzy pro budoucí studenty uměleckých oborů i kurzy pro studenty stávající a pro zralé umělce.

„Ve třech červencových týdnech projde 33 uměleckými kurzy na 380 účastníků z České republiky i ze zahraničí, například z Japonska, Španělska, Maďarska, Polska nebo Ukrajiny. Mnohé z nich přilákaly do kurzů letní školy i zajímavé umělecké osobnosti v roli lektorů. Těch hostujících bude letos 10 a povedou například kurzy architektury, digitální fotografie, arteterapie nebo grafického designu,“ říká k projektu letní školy její provozní ředitelka Lenka Kodýtková.

„Mezi novinky letošního roku patří dva kurzy zaměřené na architekturu. V prvním z nich odhalí účastníci pod vedením japonského architekta Kazuhira Yajimy principy japonské architektury a filozofii tradičních čajoven, v druhém pak slovenský umělec Karol Weisslechner nabídne jiný pohled na budovu jako šperk," prozrazuje děkan pořádající Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, zakladatel a umělecký ředitel letní školy ArtCamp docent Josef Mištera.

Další novinkou je spolupráce s agenturou CzechTourism, díky které bude ArtCamp ještě lépe reprezentovat Plzeň a Českou republiku v zahraničí. Ředitel odboru Regionální partnerství a vztahy B2B agentury CzechTourism Aleš Pangrác k tomu říká: "Projekt letní školy umění tak jak funguje na Sutnarce v Plzni nás velmi zaujal i proto, že má potenciál spojit turistický zážitek s výjimečnou uměleckou zkušeností. Věříme, že do budoucna se bude zvyšovat množství lidí, kteří k nám v létě vycestují nejen za historickými památkami a gastronomií, ale i za zážitkem z vlastní tvorby a setkávání s umělci v tak inspirativním prostředí, jaké nabízí moderní budova Sutnarky i samotná Plzeň."

Účastníci letní školy budou pracovat v inspirativním prostředí ateliérů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, některé kurzy se odehrají v plenéru. Kurz kresby pod vedením doc. Kornatovského se stejně jako v loňském roce uskuteční v industriálních prostorách kreativní zóny DEPO 2015.

„ArtCamp je tady nejen pro účastníky kurzů, ale i pro ostatní obyvatele letní Plzně. Ti mají možnost se zdarma přidat k našemu doprovodnému programu a okusit tak atmosféru letní školy, setkat se s hostujícími umělci, zhlédnout studentské filmy i navštívit zajímavé výstavy,“ dodává Josef Mištera.

Více k programu naleznete zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24