16.06.2024 14:15
Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář
Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu
16.06.2024 14:15
Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu
15.06.2024 16:02
15.06.2024 9:56
Šlapadla jsou novinkou od letošní sezóny
Blíží se Velikonoce. Na velikonočním stole tak nemůže chybět mazanec spolu s beránkem a nádivkou. Dnes vám přinášíme recept na výborný velikonoční mazanec.
Je tady další díl našeho vaření dnes tedy spíše pečení. Velikonoce se blíží, upečte si s Andreou v kuchyni výborný velikonoční mazanec.
Každý má jistě svoje osvědčené těsto na Velikonoční mazanec (bochánek), tak já nabízím k vyzkoušení to naše. Mazanec je krásně vláčný, není suchý a nedrolí se.
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750g mouky ( dávám půl na půl hladkou a polohrubou )
180g cukru krupice
180g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52g droždí
375ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky, přidá také do těsta ( nejlépe namočené v rumu )
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy receptu:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
FOTO: Andrea Motlíková