Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Loňské porody! Serchio, Rufin, Noemi, děti vážící 5 kilo a desetinásobná matka

02.01.2017 16:25

Stále jsou nejčastějšími jmény novorozeňat ty tradiční. Objevují se ale také jména cizí, někdy hodně zvlášní. A další zajímavosti? Maminka rodící už desáté dítě, děti vážící téměř pět kilo atd.

Honzíkové, Vašíkové, Jabubové, Terezky, Viktorky, Elišky, Emy ...přicházejí nejčastějí na svět v posledních letech. A tak tomu bylo také v roce 2016 v Plzeňském kraji.

Rodiče svým dětem ale někdy vyberou i jména cizí někdy exotická. V Mulačově nemocnici v Plzni přišla v uplynulém roce na svět třeba holčička Noemi, Vivien, Annie, Aileen, Chloe, Inari a Vivien. Narodil se tady také Serchio nebo Rufin. Celkem tu přišlo v roce 2016 na svět 646 dětí, přesně o stovku více než v roce předchozím.

Nárůst novorozenců hlásí i porodnice v Plzeňském kraji. „V loňském roce jsme měli 578 porodů, z toho byla jedna dvojčata, takže 579 novorozenců. Oproti roku 2014 je to nárůst o 161 novorozenců a je to také nejvíce novorozenců od roku 1989,“ říká vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Stodské nemocnice Hana Duffková s tím, že v roce 2015 se porodnice rekonstruovala a tak není možné srovnání s předchozím rokem.

Mísrný nárůst porodů mají i v Klatovech. Na svět zde přislo v roce 2016 celkem 775 dětí. o 17 více než v roce předchozím. "Nejčastějšími chlapeckými jmény byly Jan, Jakub, Tomáš, Martin a Matěj. U děvčat vyhrála Eliška před jmény Anna, Tereza a Marie. Pátým nejčastějším dívčím jménem byla shodně Nela, Julie, Markéta a Sofie," uvádí porodnice.

Na svět přicházejí i děti, které mají ne zcela běžnou porodní výhu. Ve Stodu se narodila v roce 2016 holčička vážící 4900 gramů, v Klatovech chlapeček s váhou 4810 gramů.

Rekordmankou jsou v porodnici ve Stodu i některé mnohonásobné rodičky. Vloni tu své desáté dítě porodila 43letá žena. 30letá ženu přivedla na svět osmé dítě a 23letá žena rodila už popáté.

První miminko v kraji se v roce 2017 narodilo v Plzni. Více čtěte zde.

ilustrační foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
PK právník pracovní místo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT