Záchranáři mají unikátní zařízení na převoz novorozenců

26.02.2020 6:45

Přístroj Baby Pod 20 slouží k transportu novorozenců a malých dětí zejména po překotných porodech doma nebo v terénu. Je vyroben z materiálů jako formule 1.

1

Jedná se pilotní projekt, záchranáři z Plzně jsou zatím patrně jediní, kteří Baby Pod využívají. Přístroj umožňuje bezpečný transport novorozenců a malých dětí až do hmotnosti 8 kg. 

"Až do nedávné minulosti transporty novorozenců probíhaly pokud možno v inkubátorech, v případě větší dojezdové vzdálenosti od Plzně pak v běžném vozidle rychlé zdravotnické pomoci. Řeč je samozřejmě o primárních zásazích v terénu, transporty novorozenců mezi nemocnicemi záchranka stále realizuje ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Plzeň ve větších a pro patologické novorozence lépe vybavených inkubátorech,“ sděluje Vítězslav Sladký ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK).

Baby Pod 20 je umístěn ve vozidle inspektora provozu a během uplynulých dvou měsíců ho zdravotníci použili už čtyřikrát.

"Baby Pod je vyroben z obdobných materiálů, které se používají ve Formuli 1. Základem je lehká skořepina s uhlíkovými vlákny obložená pěnou, jež tlumí nárazy. Víko je samozřejmě průhledné, abychom mohli dítě vizuálně kontrolovat. Nechybí malá vakuová matrace s pásy k upnutí dítěte. V případě nutnosti lze také využít jednorázovou vyhřívací matraci, která se za 60 - 90sekund zahřeje na teplotu kolem čtyřiceti stupňů na dobu dvou hodin," vysvětluje vedoucí inspektor provozu ZZS PK Antonín Pojeta s tím, že celý Baby Pod se následně upne k nosítkům sanitního vozu.

Statistika ukazuje, že zdravotničtí záchranáři pomáhají rodit v terénu zhruba šestkrát za rok, běžné transporty do porodnice jsou v řádu stovek ročně.

Foto: Martin Brejcha

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24