Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

03.06.2024 14:00

Pozor na D5! Kolona vozidel u exitu Waidhaus

Pozor na D5 - 140-150km na trase Praha - Rozvadov. Tvoří se 10 km dlouhé kolony. Z důvodu vážné DN na dálnici A6, u exitu Waidhaus, kdy je A6 uzavřena, se již vytvořila kolona vozidel.

O víkendu se bude konat Ptačí hodinka. Zapojte se do sčítání i vy

04.01.2024 11:39

Lidé po celé České republice se opět zapojí do akce s názvem Ptačí hodinka – sčítání ptáků na krmítkách. Přidejte se i vy a pomozte ornitologům sčítat ptačí populaci ve vašem okolí.

sýkroka_ptačí hodinka_ČSO

Staňte se součástí výzkumu sčítání ptáků na krmítkách. Pozorování a sčítání ptáků organizuje Česká společnost ornitologická (ČSO), zapojit se může každý, předchozí zkušenosti nejsou potřeba.

Minulého ročníku se zúčastnilo 28 tisíc lidí, kteří pozorovali přes 517 tisíc ptáků. Nejčastěji pozorovanými druhy ve všech předchozích ročnících byly sýkory koňadry, sýkory modřinky, oba druhy vrabců, kosi černí a hrdličky zahradní.

S čím dál teplejšími zimami ovšem v Česku zimují i druhy, které dříve odlétaly na zimoviště do Středomoří. Také informace o výskytu těchto druhů jsou dílčím cílem Ptačí hodinky.

Jak na to? Vyberte si vhodné místo k pozorování – nejlépe krmítko s pestrou nabídkou potravy a kdykoliv v průběhu od pátku 5. do neděle 7. ledna 2024 sčítejte ptáky po dobu jedné hodiny.

U každého druhu se zapisuje vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíte například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapište si u modřinky šestku.

Po dobu sčítání zůstaňte na jednom místě – nesčítejte na procházce.

„Sčítání není soutěž, ale vědecký výzkum. Určitě nám pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodinky spatřili jen málo ptáků, nebo dokonce žádné. Jenom díky tomu se dozvíme, kde ptáci chybí,“ uvádí ČSO.

Veškeré potřebné informace naleznete ZDE.

Foto ilustrační ČSO

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství