QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zarzycký: Změnit po 70 letech fungující dopravu na Chrástecku byl nesmysl

17.07.2020 7:00

Se zpožďováním spojů nebo jejich úplným rušením se v posledních týdnech potýkají cestující po celém Plzeňském kraji. Stížností na nového krajského autobusového dopravce přibývá.

1

"Všichni jsme asi v posledních dnech zaregistrovali problémy v oblasti veřejné linkové dopravy na území Plzeňského kraje. Dochází ke zpožďování spojů nebo k jejich úplnému rušení, cestující nejsou dostatečně informováni, chybí kvalifikovaní řidiči a celkově došlo k poklesu kvality dopravní obsluhy na území kraje. Domnívám se, že kraj neudělal správné rozhodnutí, když pod zástěrkou systémovosti zrušil vybrané příměstské spoje, zajišťované Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP), přičemž tento postup neaplikoval na celém území stejně. Přitom PMDP obsluhovaly Chrástecko 70 let naprosto bezproblémově, a to hlavně proto, že k zajištění dopravy na území města přistupují stejně kvalitně a zodpovědně, jako za jeho hranicemi.  Doprava, která fungovala v nadstandardní kvalitě, se tak touto změnou bohužel posunula o několik úrovní níže. Nespolehlivost nového dopravce pak nutí některé cestující využívat individuální automobilovou dopravu, což má nepříznivý vliv i na provoz v samotné Plzni,“ sděluje předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký.

Roman Zarzycký má výhrady i k řízení krajské dopravy: "Další zásadní problém vidím v řízení krajské dopravy, které v současné době nefunguje tak jak by mělo. Přitom krajský dispečink již byl dopravními podniky připraven, ale ještě před spuštěním ostrého provozu kraj smlouvu PMDP vypověděl. Přišel tak o možnost využít odbornost zaměstnanců PMDP, kteří mají mnohaleté zkušenosti s řízením městské veřejné dopravy. PMDP měly připravenou i integraci obou systémů, tedy městské dopravy a linkové dopravy. Ale vzhledem k tomu, že dispečink nezajišťují, jedná se v současné době o dva oddělené systémy, což má vliv na kvalitu poskytovaných služeb v celém Plzeňském kraji."

"Jako předseda představenstva mohu potvrdit, že PMDP jsou i nadále stoprocentně připraveny zajistit provoz minimálně na linkách, které dříve obsluhovaly a stejně tak poskytovat službu řízení provozu. Mohou tak kraji pomoci k dosažení takové kvality veřejné linkové dopravy, kterou si Plzeňský kraj zaslouží,“ připomíná Roman Zarzycký a dodává: "Nabízím tímto radním plzeňského kraje pomocnou ruku s řešením nedobré situace alespoň v části regionu. Jestli mou nabídku využijí ke spokojenosti občanů a vyřešení zmatku, je pouze na radních současné koalice Plzeňského kraje."

FOTO: archiv

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24