Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Na Koterově odchytil zahrádkář užovku hladkou

29.08.2010 9:40

Téměř metr dlouhou užovku hladkou přivezli městští strážníci do Záchranné stanice živočichů v Plzni. Na své zahrádce na Koterově ji odchytil zahrádkář.

Uzovka hladka 27.8.2010 009 o
Uzovka hladka 27.8.2010 005 oUzovka hladka 27.8.2010 009 oUzovka hladka 27.8.2010 012 oUzovka hladka 27.8.2010 036 o

Užovka hladká, která se objevila na jedné ze zahrádek na plzeňském Koterově, putovala do Záchranné stanice živočichů v Plzni. Neškodného hada si mohou lidé snadno splést se zmijí.

"Nádhernou, téměř metrovou užovku hladkou přivezla hlídka Městské policie Plzeň v pátek 27. srpna odpoledne do areálu stanice v Plzni Doubravce. I přes to, že v odchytové skupině byla žena, tak se hada nikdo nebál a s užovkou manipulovali naprosto profesionálně a bez obav," řekl vedoucí záchranné stanice Karel Makoň a dodala, že hada odchytil majitel zahrádky na své parcele nedaleko Koterovského lomu v ulici U Včelnice. "Nejedná se zdaleka o první nález tohoto zajímavého druhu a užovka hladká je na Plzeňsku poměrně hojně rozšířená. Narozdíl od užovky obojkové nemá za hlavou výrazné žluté měsíčky, žije na suchých místech, není šedá s černými tečkami, ale hnědá s tečkami černými ve dvou pravidelných řadách. A právě chybějící žlutý obojek za hlavou a optické propojení teček na hřbetu hada se může při troše fantazie snadno zaměnit za  klikatou čáru plaché zmije!"

Zmije se ale podle Makoně na Plzeňsku téměř nevyskytuje a narozdíl od užovky hladké je velice plachá. "Zato užovka hladká je v blízkosti lidských sídel poměrně hojná, a tak ji můžete najít na svých chatách, chalupách, zahrádkách i květinových skalkách. Žije v blízkosti lidských obydlí, kde má dostatek úkrytů, míst ke slunění a odpočinku a také potravy, například ještěrky, hmyz a drobné obratlovce," vysvětlil Makoň a pokračoval: "Jako všechny užovky není jedovatá, nebezpečná a ani nijak konfliktní. Lidskou společnost rozhodně nevyhledává, do baráku Vám nepoleze, protože je tam na ni zima. A když ji najdete někde v  obydlí, tak tam propadla otevřeným sklepním okénkem, větrací šachtou a nebo ji přinesla do domu kočka. Proto není třeba užovkám a hadům všeobecně nějak ubližovat a pronásledovat je!"

Ochránci přírody připomínají, že většina našich plazů není nebezpečná a pokud si jich nebudete všímat, tak oni Vás také nechají. "Ona totiž představa, že zejména v létě za každým kamenem na vás číhá zmije, aby vás kousla, otrávila a sežrala je velice zavádějící a scestná. Konec konců hadi do naší přírody určitě patří a jak se zpívá v písničce od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka "Mnohem horší než-li hadi, jsou proradní kamarádi – říkají, že bratr jsou, abys je hřál na prsou." Upřímně ruku na srdce, ono na tom něco pravdy bude. Kolik jste za svůj život potkali nebezpečných plazů a kolik proradných lidí? Já zatím více lidí, a to jsem mezi zvířaty a v přírodě dnes a denně," dodal Makoň.

Na fotografii je Iris Pejcharová z Městské policie Plzeň s odchycenou užovkou hladkou.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte